BibTex RIS Cite

Phage Resistance Systems in Starter Culture Strains of Genus: Lactococcus (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 1, - , 01.02.2000

Abstract

Many important industrial bioprocess and food fermentations are susceptible to attack by bacteriophages. Control of phage problems in the commercial arena requires basic measures such as prevention of phage contamination, employment of strains that are resistant to phage infection, and minimization of opportunities for the appearance of new virulent phages in fermentation media. The characterization of different naturally occurring phage resistance systems in lactococci has enabled researchers to use genetic approaches in the construction of new phage-insensitive strains. In this report, the researches that carried on the mechanisms of the acts of naturally occuring phage re­sistance systems and genetic determinants of these systems in lactococci, were summarized. 

Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri

Year 2000, Volume: 25 Issue: 1, - , 01.02.2000

Abstract

Endüstriyel açıdan önem taşıyan çok sayıda gıda fermentasyon ortamları ve biyoprosesler, bakteriyofaj etkisine karşı duyarlıdırlar. Ti­cari alanda faj probleminin kontrolü; faj kontaminasyonunun engellenmesi, faj enfeksiyonuna karşı dirençli suşların kullanımı ve fermentasyon or­tamlarında yeni virulent fajların ortaya çıkma olasılığının minimizasyonu gibi temel önlemlere gereksinim duyar. Laktokoklarda doğal olarak mey­dana gelen farklı faj dirençlilik sistemlerinin tanımlanması, yeni faj dirençli suşların oluşturulmasında araştırıcılara genetik yaklaşımları kullanma olanağı tanımıştır. Bu makalede, laktokoklarda doğal olarak bulunan faj dirençlilik sistemlerinin etki mekanizmaları ve bu sistemlere ait genetik determinantlar üzerinde yürütülen araştırmalar özetlenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Akçelik This is me

Pınar Şanlıbaba This is me

Publication Date February 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 1

Cite

APA Akçelik, M. ., & Şanlıbaba, P. . (2000). Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. Gıda, 25(1).
AMA Akçelik M, Şanlıbaba P. Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. The Journal of Food. February 2000;25(1).
Chicago Akçelik, Mustafa, and Pınar Şanlıbaba. “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”. Gıda 25, no. 1 (February 2000).
EndNote Akçelik M, Şanlıbaba P (February 1, 2000) Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. Gıda 25 1
IEEE M. . Akçelik and P. . Şanlıbaba, “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”, The Journal of Food, vol. 25, no. 1, 2000.
ISNAD Akçelik, Mustafa - Şanlıbaba, Pınar. “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”. Gıda 25/1 (February 2000).
JAMA Akçelik M, Şanlıbaba P. Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Akçelik, Mustafa and Pınar Şanlıbaba. “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”. Gıda, vol. 25, no. 1, 2000.
Vancouver Akçelik M, Şanlıbaba P. Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. The Journal of Food. 2000;25(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/