Many important industrial bioprocess and food fermentations are susceptible to attack by bacteriophages. Control of phage problems in the commercial arena requires basic measures such as prevention of phage contamination, employment of strains that are resistant to phage infection, and minimization of opportunities for the appearance of new virulent phages in fermentation media. The characterization of different naturally occurring phage resistance systems in lactococci has enabled researchers to use genetic approaches in the construction of new phage-insensitive strains. In this report, the researches that carried on the mechanisms of the acts of naturally occuring phage resistance systems and genetic determinants of these systems in lactococci, were summarized.
Endüstriyel açıdan önem taşıyan çok sayıda gıda fermentasyon ortamları ve biyoprosesler, bakteriyofaj etkisine karşı duyarlıdırlar. Ticari alanda faj probleminin kontrolü; faj kontaminasyonunun engellenmesi, faj enfeksiyonuna karşı dirençli suşların kullanımı ve fermentasyon ortamlarında yeni virulent fajların ortaya çıkma olasılığının minimizasyonu gibi temel önlemlere gereksinim duyar. Laktokoklarda doğal olarak meydana gelen farklı faj dirençlilik sistemlerinin tanımlanması, yeni faj dirençli suşların oluşturulmasında araştırıcılara genetik yaklaşımları kullanma olanağı tanımıştır. Bu makalede, laktokoklarda doğal olarak bulunan faj dirençlilik sistemlerinin etki mekanizmaları ve bu sistemlere ait genetik determinantlar üzerinde yürütülen araştırmalar özetlenmiştir.
Akçelik, M. ., & Şanlıbaba, P. . (2000). Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. Gıda, 25(1).
AMA
Akçelik M, Şanlıbaba P. Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. The Journal of Food. February 2000;25(1).
Chicago
Akçelik, Mustafa, and Pınar Şanlıbaba. “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”. Gıda 25, no. 1 (February 2000).
EndNote
Akçelik M, Şanlıbaba P (February 1, 2000) Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. Gıda 25 1
IEEE
M. . Akçelik and P. . Şanlıbaba, “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”, The Journal of Food, vol. 25, no. 1, 2000.
ISNAD
Akçelik, Mustafa - Şanlıbaba, Pınar. “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”. Gıda 25/1 (February 2000).
JAMA
Akçelik M, Şanlıbaba P. Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. The Journal of Food. 2000;25.
MLA
Akçelik, Mustafa and Pınar Şanlıbaba. “Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri”. Gıda, vol. 25, no. 1, 2000.
Vancouver
Akçelik M, Şanlıbaba P. Lactococcus Cinsine Ait Starter Kültür Suşlarında Faj Dirençlilik Sistemleri. The Journal of Food. 2000;25(1).