In this study, the rheological characteristics of salep drink flavored with cocoa powder were determined. Salep drink was prepared with the incorporation of different cocoa powder concentrations (1, 2 and 3%) into the mixture of milk, sugar and salep powder. The apparent viscosity of samples was measured at different temperatures (10, 20 and 30 oC) with a controlled stress/strain rheometer. The consistency coefficient and flow behavior index of salep drinks were calculated by utilizing the empirical power law model. All samples showed a non-Newtonian pseudoplastic behavior and apparent viscosity decreased with increasing shear rate. Also, at all temperatures, apparent viscosity of samples increased with increasing amount of cocoa powder and decreased with an increase in temperature for all cocoa concentrations in salep drink. The flow behavior index of samples was in the range of 0.231-0.326 while the consistency coefficient changed in the range of 7.365-21.277 Pa.sn. The Arrhenius equation was used to describe the temperature dependence of viscosity and the activation energy was calculated as in the range of 3.26 to 17.38 kJ/mole.
Bu çalışmada kakao tozu ile aromatize edilmiş geleneksel salep içeceğinin reolojik özellikleri belirlenmiştir. Kakaolu salep içeceği, süt, şeker ve salepten oluşan salep içeceğine farklı oranlarda (%1, 2 ve 3) kakao tozu ilavesi ile hazırlanmıştır. Örneklerin görünür viskoziteleri 3 farklı sıcaklıkta kesme kontrollü reometre ile belirlenmiştir. Salep içeceklerinin kıvam katsayısı ve akış davranış indeksi değerleri Üslü Yasa modeli ile hesaplanmıştır. Bütün örnekler Newton tipi olmayan pseudoplastik tipi akış davranışı sergilemiş ve görünür viskozite değerleri artan kesme hızı ile azalmıştır. Ayrıca, bütün ölçüm sıcaklıklarında, örneklerin görünür viskoziteleri ilave edilen kakao tozu konsantrasyonu ile birlikte artmış, artan sıcaklık karşısında ise azalma göstermiştir. Örneklerin akış davranış indeksi ve kıvam katsayısı değerleri sırasıyla 0.231-0.326 ve 7.365-21.277 Pa.sn aralığında bulunmuştur. Viskozitenin sıcaklığa bağımlılığı Arrhenius eşitliği ile tanımlanmış ve aktivasyon enerjisi 3.26-17.38 kJ/mol aralığında hesaplanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 35 Issue: 6 |