Resveratrol is a phytoalexin produced by grapevines in response to fungal infection. There has been a great interest in the presence of resveratrol in grapes and wine for its protective effect against some disease. it inhibits platelet aggregation and the oxidation of low-density lipoprotein (LDL) oxidation, it reduces the levels of triacylglicerol, and it protects the liver from lipid peroxidation. Geographical origin, variety, growing methods affect resveratrol concentration in grapes and wines.
Resveratrol, üzüm bağlarında, küf enfeksiyonuna karşı oluşturulan bir fitoaleksindir. Bazı hastalıklara karşı koruyucu özelliği olması nedeniyle, üzüm ve şaraplardaki resveratrole karşı ilgi giderek artmaktadır. Trombosit toplanmasını ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) oksidasyonunu engellemekte, triaçilgliserol düzeyini azaltmakta ve karaciğeri lipit peroksidasyonundan korumaktadır. Yetişme yöresi, varyete, yetiştirme tekniği üzüm ve şaraplardaki resveratrol konsantrasyonunu etkilemektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2000 |
Published in Issue | Year 2000 Volume: 25 Issue: 2 |