BibTex RIS Cite

Comparison of the HPLC Methods for Patulin Analysis in Apple Juice (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 2, - , 01.04.2000

Abstract

In this research; well-known four HPLC methods for patulin analysis were compared in case of repeatability and recovery. The repeatability of these methods was investigated by variation coefficient. In the same apple juice, variation coefficient of parallel patulin findings was found to be changed between 7.2-15.2 %. Different amounts of patulin, 25.8, 514, 77.4 ug/L, for the determination of recovery have been added into apple juice. The average recovery was found to be varied between 73.4-100.5%. The analysis period is 50-140 minute per sample. İSO-8128 was found to be the most suitable between the methods used in this study. 

Elma Suyunda HPLC ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Year 2000, Volume: 25 Issue: 2, - , 01.04.2000

Abstract

Bu araştırmada, elma suyunda patulin analizi için yaygın uygulanan başlıca dört HPLC yöntemi tekrarlanabildik ve geri alınabilirlik açısından karşılaştırmıştır. Yöntemlerin tekrarlanabildiği varyasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Aynı elma suyunda paralel patulin bulgula­rının varyasyon katsayısı, yönteme göre %7.1-%15.2 arasında değişmektedir. Geri alınabildiğin belirlenmesi için elma suyuna 25.8, 51.6, 77.4 . ug/L patulin katılmıştır. Ortalama geri alınma oranı analiz yöntemine göre %73.4-%100.5 arasında değişmektedir. Analiz süresi ise 50-140 daki­kadır. Denenen yöntemlerden en elverişli olanı ISO-8128'dir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mine Uygun This is me

Aziz Ekşi This is me

Publication Date April 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 2

Cite

APA Uygun, M. ., & Ekşi, A. . (2000). Elma Suyunda HPLC ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Gıda, 25(2).
AMA Uygun M, Ekşi A. Elma Suyunda HPLC ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması. The Journal of Food. April 2000;25(2).
Chicago Uygun, Mine, and Aziz Ekşi. “Elma Suyunda HPLC Ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması”. Gıda 25, no. 2 (April 2000).
EndNote Uygun M, Ekşi A (April 1, 2000) Elma Suyunda HPLC ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması. Gıda 25 2
IEEE M. . Uygun and A. . Ekşi, “Elma Suyunda HPLC ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması”, The Journal of Food, vol. 25, no. 2, 2000.
ISNAD Uygun, Mine - Ekşi, Aziz. “Elma Suyunda HPLC Ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması”. Gıda 25/2 (April 2000).
JAMA Uygun M, Ekşi A. Elma Suyunda HPLC ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Uygun, Mine and Aziz Ekşi. “Elma Suyunda HPLC Ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması”. Gıda, vol. 25, no. 2, 2000.
Vancouver Uygun M, Ekşi A. Elma Suyunda HPLC ile Patulin Analiz Yöntemlerinin Karşılaştırılması. The Journal of Food. 2000;25(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/