BibTex RIS Cite

Comparison of Quality Losses in Different Cold Chain Systems (in Turkish)

Year 1983, Volume: 8 Issue: 5, - , 01.10.1983

Abstract

Gıdalar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak uzun süre dayandırılabilirler. Fiziksel bir yöntem olan dondurma işleminde gıdalarda bulunan serbest su, buz kristallerine dönüştürülmekte ve su aktivitesi aw= 0.70 değerine kadar düşürülmektedir. Böylece düşük sıcaklığa koşut olarak hem mikroorganizma çalışmaları engellenmekte, hem de enzimatik ve fiziko kimyasal tepkimeler en alt düzeyde tutularak gıdanın başlangıç kalitesi en iyi şekilde korunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde uygulanan dondurma tekniği, ülkemizde de giderek gelişmektedir. Özellikle dış satımı amaçlayan dondurulmuş gıda üretimine yönelik yatırımlar yoğunluk kazanmaktadır. Birkaç yıl içerisinde de iç piyasada da büyük bir pay alacağı kesin olan dondurulmuş gıdaların,  üretilmesi kadar depolanması ve dağıtım zincirinin kurulması önem kazanmaktadır.   

Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması

Year 1983, Volume: 8 Issue: 5, - , 01.10.1983

Abstract

Gıdalar; fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak uzun süre dayandırılabilirler. Fiziksel bir yöntem olan dondurma işleminde gıdalarda bulunan serbest su, buz kristallerine dönüştürülmekte ve su aktivitesi aw= 0.70 değerine kadar düşürülmektedir. Böylece düşük sıcaklığa koşut olarak hem mikroorganizma çalışmaları engellenmekte, hem de enzimatik ve fiziko kimyasal tepkimeler en alt düzeyde tutularak gıdanın başlangıç kalitesi en iyi şekilde korunmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yaygın bir şekilde uygulanan dondurma tekniği, ülkemizde de giderek gelişmektedir. Özellikle dış satımı amaçlayan dondurulmuş gıda üretimine yönelik yatırımlar yoğunluk kazanmaktadır. Birkaç yıl içerisinde de iç piyasada da büyük bir pay alacağı kesin olan dondurulmuş gıdaların,  üretilmesi kadar depolanması ve dağıtım zincirinin kurulması önem kazanmaktadır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Pala This is me

Hüseyin Üstünes This is me

Publication Date October 1, 1983
Published in Issue Year 1983 Volume: 8 Issue: 5

Cite

APA Pala, M. ., & Üstünes, H. . (1983). Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. Gıda, 8(5).
AMA Pala M, Üstünes H. Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. The Journal of Food. October 1983;8(5).
Chicago Pala, Mehmet, and Hüseyin Üstünes. “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”. Gıda 8, no. 5 (October 1983).
EndNote Pala M, Üstünes H (October 1, 1983) Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. Gıda 8 5
IEEE M. . Pala and H. . Üstünes, “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”, The Journal of Food, vol. 8, no. 5, 1983.
ISNAD Pala, Mehmet - Üstünes, Hüseyin. “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”. Gıda 8/5 (October 1983).
JAMA Pala M, Üstünes H. Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. The Journal of Food. 1983;8.
MLA Pala, Mehmet and Hüseyin Üstünes. “Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması”. Gıda, vol. 8, no. 5, 1983.
Vancouver Pala M, Üstünes H. Değişik Soğuk Zincir Sistemlerinde Kalite Kayıplarının Karşılaştırılması. The Journal of Food. 1983;8(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/