BibTex RIS Cite

Investigation of Sorbic Acid and Benzoic Acid Levels in Some Foods (Turkish with English Abstract)

Year 1990, Volume: 15 Issue: 2, - , 01.04.1990

Abstract

In this research the levels of benzoic acid and sorbic acid as preservatives in various food such as sauce, ketchup, mayonnaise, jam, fruit juice and cheese sold in Local Markets of Ankara, were determined. Spectrophotometric method was used to analyse the levels of these agents. In the analyzed samples of source, ketchup, mayonnaise and cream cheese mean sorbic levels were found 0.475, 0.470, 0.258, 0.299 g/kg respectively. At the same time the levels of benzoic acid were determined in jam, ketchup and fruit juice samples as follow, 0.516, 0.479, 0.405 g/kg. We concluded what sorbic acid and benzoic acid levels found in analyzed samples expect fruit juice samples were well below the limits given in the Food Registration and the importance of their usage according the acceptable limits given in the Registration was discussed.   

Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması

Year 1990, Volume: 15 Issue: 2, - , 01.04.1990

Abstract

Bu çalışmada, Ankara piyasasından sağlanan bazı gıda maddelerinde (sos, ketçap, mayonez, reçel, meyve suyu ve peynir) sorbik asit ve benzoik asit miktarları spektrofotometrik yöntem ile saptanmıştır. Analizi yapılan sos, ketçap, mayonez ve eritme peyniri örneklerinde, ortalama sorbik asit miktarı sırasında 0.475, 0.470, 0.258, 0.299 g/kg olarak saptanmıştır. Diğer taraftan reçel, ketçap ve meyve suyu örneklerinde saptanan ortalama benzoik asit miktarı sırasıyla 0.516, 0.479, 0.405 g/kg’dır. Sonuç olarak, meyve suları hariç incelenen tüm örneklerde sorbik asit ve benzoik asit miktarlarının Gıda Tüzüğü’nde belirtilen miktarlardan az olduğu ortaya konulmuş ve bu bileşiklerin Tüzükte belirlenen sınırlar dahilinde kullanılmasının önemi tartışılmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gülderen Yentür This is me

Aysel Bayhan This is me

Publication Date April 1, 1990
Published in Issue Year 1990 Volume: 15 Issue: 2

Cite

APA Yentür, G. ., & Bayhan, A. . (1990). Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. Gıda, 15(2).
AMA Yentür G, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. The Journal of Food. April 1990;15(2).
Chicago Yentür, Gülderen, and Aysel Bayhan. “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit Ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”. Gıda 15, no. 2 (April 1990).
EndNote Yentür G, Bayhan A (April 1, 1990) Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. Gıda 15 2
IEEE G. . Yentür and A. . Bayhan, “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”, The Journal of Food, vol. 15, no. 2, 1990.
ISNAD Yentür, Gülderen - Bayhan, Aysel. “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit Ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”. Gıda 15/2 (April 1990).
JAMA Yentür G, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. The Journal of Food. 1990;15.
MLA Yentür, Gülderen and Aysel Bayhan. “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit Ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”. Gıda, vol. 15, no. 2, 1990.
Vancouver Yentür G, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. The Journal of Food. 1990;15(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/