BibTex RIS Cite

The Effect of Extrusion on Starch Properties (Turkish with English Abstract)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 3, - , 01.06.2000

Abstract

In food extrusion, a number of ingredients is used as feed materials. One of these materials is raw or processed starch. During extrusion, starch undergoes physical and physicochemical changes, including gelatinization and fragmentation. Extruded products have been characterized by various quality criteria. These quality criteria are expansion, bulk density, water absorption index and water solubility index. The most important factors that are affects these criteria are process variables such as barrel temperature, screw geometry and screw speed, and source of starch. While both individual and combination of increased barrel temperature and screw speed increase expansion, water absorp­tion and water solubility, decrease bulk density. 

Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri

Year 2000, Volume: 25 Issue: 3, - , 01.06.2000

Abstract

Gıda ekstrüzyonunda pek çok ingredient besleme materyali olarak kullanılmaktadır. Bu materyallerden biri ham veya işlenmiş nişas­tadır. Ekstrüzyon sırasında, nişasta fiziksel ve jelatinizasyon ile fragmentasyonu içeren fizikokimyasal değişikliklere uğramaktadır. Ekstrüde edil­miş ürünler, pek çok kalite kriterine göre karakterize edilmektedir. Bu kalite kriterleri kabarma oranı, kütle yoğunluğu, su absorbsiyon indeksi ve suda çözünürlük indeksidir. Bu kriterleri etkileyen en önemli faktörler işlem sıcaklığı, vida tipi ve hızı gibi ekstrüder çalışma koşullan ile nişasta çeşididir. Sıcaklık ve vida hızında meydana gelen hem bireysel hem de kombine olarak yapılan artışlar kabarma oranını, su absorbsiyonunu ve suda çözünürlüğü pozitif yönde etkilerken, kütle yoğunluğunu negatif olarak etkilemektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Zeliha Yıldırım This is me

Recai Ercan This is me

Publication Date June 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 3

Cite

APA Yıldırım, Z. ., & Ercan, R. . (2000). Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri. Gıda, 25(3).
AMA Yıldırım Z, Ercan R. Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri. The Journal of Food. June 2000;25(3).
Chicago Yıldırım, Zeliha, and Recai Ercan. “Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri”. Gıda 25, no. 3 (June 2000).
EndNote Yıldırım Z, Ercan R (June 1, 2000) Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri. Gıda 25 3
IEEE Z. . Yıldırım and R. . Ercan, “Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri”, The Journal of Food, vol. 25, no. 3, 2000.
ISNAD Yıldırım, Zeliha - Ercan, Recai. “Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri”. Gıda 25/3 (June 2000).
JAMA Yıldırım Z, Ercan R. Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Yıldırım, Zeliha and Recai Ercan. “Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri”. Gıda, vol. 25, no. 3, 2000.
Vancouver Yıldırım Z, Ercan R. Ekstrüzyonun Nişasta Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2000;25(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/