BibTex RIS Cite

Disinfection Methods for Drinking Water and Selection of Suitable Method (Turkish with English Abstract)

Year 1984, Volume: 9 Issue: 2, - , 01.04.1984

Abstract

The aim of disinfection of public water supplies is the elimination of the pathogens that are responsible for waterborne diseases. Little amount of water for personal consume can be disinfected by filtration or boiling (10-20 min.). In general, drinking water is disinfected by chlorine and chloramines (0.1-1.0 mg/l), ozone (0.1-0.5 mg/l), chlorine dioxide (0.3-0.5 mg/l), iodine (0.5-1.0 mg/l), bromine (0.2-0.3 mg/l), ferrates (1.2-6.0 mg/l), high pH conditions (10.0-12.5), hydrogen peroxide (30-90 mg/l), ionizing radiation (24.000-420.000 rads), potassium permanganate (1.0-16.0 mg/l), silver (0.02-0.06 mg/l), and ultraviolet (UV) light (240-280 nm, 160-1300 µW. sec/cm2).According to efficacy against microorganisms, cost and applicability, the most suitable disinfectants for drinking water are chlorine, ozone and chlorine dioxide.

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar ve Uygun Metodun Seçimi

Year 1984, Volume: 9 Issue: 2, - , 01.04.1984

Abstract

İçme sularının dezenfekte edilmesinin amacı, su ile geçen hastalıklara sebep olan patojen mikroorganizmaları öldürmektir. Kişisel tüketim için, az miktardaki içme suyu, bakteri filtrelerinden süzülerek veya kaynatılarak (10-20 dak.) dezenfekte edilebilir. İçme suları genel olarak, klor ve kloraminler (0.1-1.0 mg/l), ozon (0.1-0.5 mg/l), klor dioksit (0.3-0.5 mg/l), iyot (0.5-1.0 mg/l), brom (0.2-0.3 mg/l), ferratlar (1.2-6.0 mg/l), yüksek pH şartları (10.0-12.5), hidrojen peroksit (30-90 mg/l), iyonize radyasyon (24.000-420.000 rad), potasyum permanganat (1.0-16.0 mg/l), gümüş ve bileşikleri (0.02-0.06 mg/l) ve ultra-viyole (UV) ışınları (240-280 nm, 160-1300 µW, san/cm2) uygulanarak dezenfekte edilmektedir. Mikroorganizmalara etkisi, maliyeti ve uygulama kolaylığı bakımından, içme suyu dezenfeksiyonu için en uygun dezenfektan maddeler, klor, ozon ve klor dioksittir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Sami Özçelik This is me

Publication Date April 1, 1984
Published in Issue Year 1984 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Özçelik, S. . (1984). İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar ve Uygun Metodun Seçimi. Gıda, 9(2).
AMA Özçelik S. İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar ve Uygun Metodun Seçimi. The Journal of Food. April 1984;9(2).
Chicago Özçelik, Sami. “İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar Ve Uygun Metodun Seçimi”. Gıda 9, no. 2 (April 1984).
EndNote Özçelik S (April 1, 1984) İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar ve Uygun Metodun Seçimi. Gıda 9 2
IEEE S. . Özçelik, “İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar ve Uygun Metodun Seçimi”, The Journal of Food, vol. 9, no. 2, 1984.
ISNAD Özçelik, Sami. “İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar Ve Uygun Metodun Seçimi”. Gıda 9/2 (April 1984).
JAMA Özçelik S. İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar ve Uygun Metodun Seçimi. The Journal of Food. 1984;9.
MLA Özçelik, Sami. “İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar Ve Uygun Metodun Seçimi”. Gıda, vol. 9, no. 2, 1984.
Vancouver Özçelik S. İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Kullanılan Metodlar ve Uygun Metodun Seçimi. The Journal of Food. 1984;9(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/