BibTex RIS Cite

Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar (in Turkish)

Year 1984, Volume: 9 Issue: 2, - , 01.04.1984

Abstract

Araştırmada süt ve mamüllerinden izole edilen ve Enterobacteriaceae familyasında yer alan 942 kültürün tanımı yapılmış ve türlerin tanımında 15 farklı biyokimyasal kriter ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre laktozdan gaz oluşturan koliform grubu bakteri türlerinin belirlenmesinde en önemli kriterlerin indol, sitrat, H2S, Voges-Proskauer, metilkırmızısı, hareketlilik, ornithindekarboksilaz, lisindekarboksilaz ve laktozdan gaz oluşturma reaksiyonlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle özellikle rutin analizlerde belirtilen kriterlerin ele alınması koliform grubu bakteri türlerinin kesin tanımı için yeterli görülmektedir. İzole edilen koliform grubu bakteri türleri arasında öncelikle E.coli ve Ent. Aerogenes’in süt ve mamüllerinin yüksek oranlarda bulunduğu ve bunları sırasıyla Citrobacter, Klebsiella ve Ent. Cloacae’nin izlediği belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar, süt mikrobiyolojisinde gram negatif çubuk bakterilerinin tanımında belirli bazı güçlükler olduğunu göstermiştir. İzole edilen türlerin çok fazla sayıda irregülar ve intermediar tipleri içermesi nedeniyle, koliform grubu bakterilerin tanımında yer alan ve kısaca IMVIC olarak belirtilen testler, türlerin kesin ayırımını ortaya koymaktan uzak kalmaktadır.   

Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar

Year 1984, Volume: 9 Issue: 2, - , 01.04.1984

Abstract

Araştırmada süt ve mamüllerinden izole edilen ve Enterobacteriaceae familyasında yer alan 942 kültürün tanımı yapılmış ve türlerin tanımında 15 farklı biyokimyasal kriter ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre laktozdan gaz oluşturan koliform grubu bakteri türlerinin belirlenmesinde en önemli kriterlerin indol, sitrat, H2S, Voges-Proskauer, metilkırmızısı, hareketlilik, ornithindekarboksilaz, lisindekarboksilaz ve laktozdan gaz oluşturma reaksiyonlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle özellikle rutin analizlerde belirtilen kriterlerin ele alınması koliform grubu bakteri türlerinin kesin tanımı için yeterli görülmektedir. İzole edilen koliform grubu bakteri türleri arasında öncelikle E.coli ve Ent. Aerogenes’in süt ve mamüllerinin yüksek oranlarda bulunduğu ve bunları sırasıyla Citrobacter, Klebsiella ve Ent. Cloacae’nin izlediği belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar, süt mikrobiyolojisinde gram negatif çubuk bakterilerinin tanımında belirli bazı güçlükler olduğunu göstermiştir. İzole edilen türlerin çok fazla sayıda irregülar ve intermediar tipleri içermesi nedeniyle, koliform grubu bakterilerin tanımında yer alan ve kısaca IMVIC olarak belirtilen testler, türlerin kesin ayırımını ortaya koymaktan uzak kalmaktadır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Erol Ergüllü This is me

Publication Date April 1, 1984
Published in Issue Year 1984 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Ergüllü, E. . (1984). Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 9(2).
AMA Ergüllü E. Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. April 1984;9(2).
Chicago Ergüllü, Erol. “Süt Ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9, no. 2 (April 1984).
EndNote Ergüllü E (April 1, 1984) Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. Gıda 9 2
IEEE E. . Ergüllü, “Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 9, no. 2, 1984.
ISNAD Ergüllü, Erol. “Süt Ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9/2 (April 1984).
JAMA Ergüllü E. Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1984;9.
MLA Ergüllü, Erol. “Süt Ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 9, no. 2, 1984.
Vancouver Ergüllü E. Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1984;9(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/