BibTex RIS Cite

Research on the Chemical Composition and Mineral Contents of Some Wheats and the Red Dogs, Shorts and Brans (in Turkish)

Year 1984, Volume: 9 Issue: 2, - , 01.04.1984

Abstract

Araştırmada muhtelif ticari değirmenlerde öğütülen buğday örneklerinin un, bonkalite, razmol ve kepeklerinin protein, kül, ham selüloz miktarları ile mineral içerikleri saptanmıştır. Buğdaylar değirmende una öğütüldükleri zaman protein miktarları %3.0 ile %13.3 arasında, kül miktarı %45.2 ile %62.6 arasında ve ham selüloz miktarları da %72.7 ile %85.2 arasında azalmıştır. Buna karşılık değirmen yan ürünlerinden razmol ve kepekte bu değerler buğdaya kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Buğdayların öğütülmesi ile una geçen demir miktarı %7.0 ile %62.5; bakır miktarı %47.7 ile %85.2; çinko miktarı %85.5 ile %90.7; manganez miktarı %63.0 ile %78.5; magnezyum miktarı %47.4 ile %68.4; fosfor miktarı %51.6 ile %70.3 ve kalsiyum miktarı da %3.3 ile %56.5 arasında azalma göstermiştir. Bu azalmanın derecesine çeşit ve değirmen faktörü etkili olmuştur. Genelde buğday un ve değirmen yan ürünlerinde saptanan elementlerin miktarları hem birbirleri ile hem de kül miktarları ile korelasyon halindedir. Değirmen yan ürünleri içerisinde elementler en fazla kepek örneklerinde çıkmış bunu razmol ve bonkalite örnekleri izlemiştir.   

Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar

Year 1984, Volume: 9 Issue: 2, - , 01.04.1984

Abstract

Araştırmada muhtelif ticari değirmenlerde öğütülen buğday örneklerinin un, bonkalite, razmol ve kepeklerinin protein, kül, ham selüloz miktarları ile mineral içerikleri saptanmıştır. Buğdaylar değirmende una öğütüldükleri zaman protein miktarları %3.0 ile %13.3 arasında, kül miktarı %45.2 ile %62.6 arasında ve ham selüloz miktarları da %72.7 ile %85.2 arasında azalmıştır. Buna karşılık değirmen yan ürünlerinden razmol ve kepekte bu değerler buğdaya kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Buğdayların öğütülmesi ile una geçen demir miktarı %7.0 ile %62.5; bakır miktarı %47.7 ile %85.2; çinko miktarı %85.5 ile %90.7; manganez miktarı %63.0 ile %78.5; magnezyum miktarı %47.4 ile %68.4; fosfor miktarı %51.6 ile %70.3 ve kalsiyum miktarı da %3.3 ile %56.5 arasında azalma göstermiştir. Bu azalmanın derecesine çeşit ve değirmen faktörü etkili olmuştur. Genelde buğday un ve değirmen yan ürünlerinde saptanan elementlerin miktarları hem birbirleri ile hem de kül miktarları ile korelasyon halindedir. Değirmen yan ürünleri içerisinde elementler en fazla kepek örneklerinde çıkmış bunu razmol ve bonkalite örnekleri izlemiştir.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Hazım Özkaya This is me

Refet Seçkin This is me

Recai Ercan This is me

Publication Date April 1, 1984
Published in Issue Year 1984 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Özkaya, H. ., Seçkin, R. ., & Ercan, R. . (1984). Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 9(2).
AMA Özkaya H, Seçkin R, Ercan R. Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. April 1984;9(2).
Chicago Özkaya, Hazım, Refet Seçkin, and Recai Ercan. “Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol Ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri Ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9, no. 2 (April 1984).
EndNote Özkaya H, Seçkin R, Ercan R (April 1, 1984) Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda 9 2
IEEE H. . Özkaya, R. . Seçkin, and R. . Ercan, “Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar”, The Journal of Food, vol. 9, no. 2, 1984.
ISNAD Özkaya, Hazım et al. “Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol Ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri Ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9/2 (April 1984).
JAMA Özkaya H, Seçkin R, Ercan R. Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1984;9.
MLA Özkaya, Hazım et al. “Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol Ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri Ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, vol. 9, no. 2, 1984.
Vancouver Özkaya H, Seçkin R, Ercan R. Bazı Ekmeklik Buğdayların Un, Bonkalite, Razmol ve Kepeklerinin Kimyasal Bileşimleri ile Mineral Elementleri Üzerinde Araştırmalar. The Journal of Food. 1984;9(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/