BibTex RIS Cite

Investigation of Listeria, Salmonella, E. coli and K. pneumoniae inIce Cream Samples Consumed in Kahramanmaraş (in English)

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

In this study the presence of Salmonella sp., Listeria sp., Klebsiella pneumoniae and Escherichia coli in the ice cream samples which are made in Kahramanmaraş were in investigated. For this purpose, 86 ice cream samples were used. In this study, it was found that there were E.coli, K. pneumoniae, E. coli + K. pneumoniae, E. coli + K. pneumoniae + Listeria sp., Salmonella sp. in 19 (%22.09), 10 (%11.62), 7 (%8.13), 4 (%4.65) and 2 (%2.32) samples of ice cream examined, respectively. The whole 5 colonies taken from 3 samples containing Listeria were identified as Listeria monocytogenes. On the other hand, 4 of 5 colonies taken from the another sample were identified as L.grayii,whereas 1 of them was identified as Listeria monocytogenes. The results found in the study showed that microbiological qualities of some ice cream samples were insufficient and they might be dangerous in health of consumer. 

Kahramanmaraş'ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae 'nin Araştırılması

Year 2000, Volume: 25 Issue: 5, - , 01.10.2000

Abstract

Bu çalışmada Kahramanmaraş'ta tüketime sunulan dondurmalar Salmonella, Listeria spp., Klebsiella pneumoniae ve Escherichia coli varlığı yönünden araştırıldı. Bu amaçla 86 örnek temin edildi. İncelenen dondurmaların 19 (%22.09)'unda E. coli,10 (%11.62)'unda K. pneumoni­ae,7(%8.13)'sinde E. coli + K. pneumoniae,4 (%4.65)'ünde  E. coli + K. pneumoniae + Listeria spp.,2(%2.32) örnekte ise Salmonella sp. tes­pit edildi. Listeria spp. içeren 3 örnekten alınan 5 koloninin hepsi L. monocytogenes,diğer bir örnekten alınan 5 koloninin 4'ü L. grayii,1'i L. monocytogenes olduğu belirlendi. Bu çalışmada bulunan sonuçlar, bazı dondurma örneklerinin mikrobiyolojik kalitelerinin yetersiz olduğu ve tüketici sağlığı bakımından tehlikeli olabileceğini göstermektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Metin Dığrak This is me

Hüseyin Tanış This is me

Eyüp Bağcı This is me

Sevda Kırbağ This is me

Publication Date October 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 25 Issue: 5

Cite

APA Dığrak, M. ., Tanış, H. ., Bağcı, E. ., Kırbağ, S. . (2000). Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. Gıda, 25(5).
AMA Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S. Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. The Journal of Food. October 2000;25(5).
Chicago Dığrak, Metin, Hüseyin Tanış, Eyüp Bağcı, and Sevda Kırbağ. “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. Coli Ve K. Pneumoniae ’nin Araştırılması”. Gıda 25, no. 5 (October 2000).
EndNote Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S (October 1, 2000) Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. Gıda 25 5
IEEE M. . Dığrak, H. . Tanış, E. . Bağcı, and S. . Kırbağ, “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması”, The Journal of Food, vol. 25, no. 5, 2000.
ISNAD Dığrak, Metin et al. “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. Coli Ve K. Pneumoniae ’nin Araştırılması”. Gıda 25/5 (October 2000).
JAMA Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S. Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. The Journal of Food. 2000;25.
MLA Dığrak, Metin et al. “Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. Coli Ve K. Pneumoniae ’nin Araştırılması”. Gıda, vol. 25, no. 5, 2000.
Vancouver Dığrak M, Tanış H, Bağcı E, Kırbağ S. Kahramanmaraş’ta Tüketime Sunulan Dondurmalarda Listeria, Salmonella, E. coli ve K. pneumoniae ’nin Araştırılması. The Journal of Food. 2000;25(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/