BibTex RIS Cite

The Peroxidase Enzyme Activity of Some Vegetables and its Resistance to Heat (Turkish with English Abstract)

Year 1984, Volume: 9 Issue: 4, - , 01.08.1984

Abstract

In this study the peroxidase enzyme contents of cabbage, leeks, carrots, spinach, celery, squash, potatoes, onion and green beans were determined. These vegetables were blanched in hot water in which the temperature were adjusted as 95 oC, 85 oC and 75 oC. The inactivated peroxidase enzyme contents of each vegetable were determined after certain periods of blanching. Enzyme was inactivated rapidly at 95 oC and slowly at 75 oC. Inactivation of peroxidase enzyme content of some vegetables at 75 oC required long time. Peroxidase enzyme inactivation was also affected by vegetable piece sizes and enzyme quality.

Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri ve Bu enzimin Isıya Karşı Direnci

Year 1984, Volume: 9 Issue: 4, - , 01.08.1984

Abstract

Bu çalışmada lahana, pırasa, havuç, ıspanak, kereviz, kabak, patates, soğan ve fasulyenin peroksidaz enzimi içerikleri saptanmış ve sebzelerin bu enzimi oldukça farklı miktarlarda içerdiği görülmüştür. Daha sonra sebzeler sıcaklıkları 95 oC, 85 oC ve 75 oC olan sıcak su içindeki farklı sürelerde haşlanmışlar ve belirli süreler sonunda haşlanmış her sebzedeki peroksidaz enzim etkinliği en çabuk 95 oC’de ve en yavaşta 75 oC’deki sıcak su içinde giderilmiştir. Bazı sebzelerdeki peroksidaz enzim etkinliğinin 75 oC’deki suda giderilmesinin çok uzun süre gerektirdiği anlaşılmıştır. Bu enzimin inaktivasyonunda sebzelerin boyutları ve enzimin niteliği de önemli rol oynamaktadır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nezih Müftügil This is me

Publication Date August 1, 1984
Published in Issue Year 1984 Volume: 9 Issue: 4

Cite

APA Müftügil, N. . (1984). Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri ve Bu enzimin Isıya Karşı Direnci. Gıda, 9(4).
AMA Müftügil N. Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri ve Bu enzimin Isıya Karşı Direnci. The Journal of Food. August 1984;9(4).
Chicago Müftügil, Nezih. “Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri Ve Bu Enzimin Isıya Karşı Direnci”. Gıda 9, no. 4 (August 1984).
EndNote Müftügil N (August 1, 1984) Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri ve Bu enzimin Isıya Karşı Direnci. Gıda 9 4
IEEE N. . Müftügil, “Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri ve Bu enzimin Isıya Karşı Direnci”, The Journal of Food, vol. 9, no. 4, 1984.
ISNAD Müftügil, Nezih. “Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri Ve Bu Enzimin Isıya Karşı Direnci”. Gıda 9/4 (August 1984).
JAMA Müftügil N. Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri ve Bu enzimin Isıya Karşı Direnci. The Journal of Food. 1984;9.
MLA Müftügil, Nezih. “Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri Ve Bu Enzimin Isıya Karşı Direnci”. Gıda, vol. 9, no. 4, 1984.
Vancouver Müftügil N. Bazı Sebzelerin Peroksidaz Enzim İçerikleri ve Bu enzimin Isıya Karşı Direnci. The Journal of Food. 1984;9(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/