BibTex RIS Cite

Applications of Hydrogen Peroxide in Foods (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 1, - , 01.02.2001

Abstract

The antimicrobial properties of hydrogen peroxide have been recognized for 100 years. It has been commonly used for the disinfection of medical equipment and supplies. The food applications of hydrogen peroxide are fairly new. As a GRAS substance, it has been particularly used as a disinfectant for aseptic packaging materials and equipment. In fruits and vegetables, hydrogen peroxide in aqueous of vapor phase has been strongly recommended as a surface sterilant in place of chlorine. Recent studies clearly show the potential applications of hydrogen peroxide in foodstuffs.

Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları

Year 2001, Volume: 26 Issue: 1, - , 01.02.2001

Abstract

Hidrojen peroksidin antimikrobiyel niteliği 100 yıldan beri bilinmektedir. Bu nedenle tıbbi alet ve ekipmanların dezenfeksiyonu amacıy­la yaygın olarak kullanılmaktadır. Hidrojen peroksidin gıdalarda uygulanması oldukça yenidir. GRAS statüdeki bu bileşik, özellikle aseptik dolum ambalajlarının ve ekipmanlarının dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Son zamanlarda meyve ve sebzelerin yüzey strelizasyonunda klor ye­rine, çözelti veya buhar fazında hidrojen peroksit kullanılması önerilmektedir. Son araştırmalar hidrojen peroksidin gıda teknolojisinde geniş bir uygulama olanağı bulacağını açıklıkla göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mehmet Özkan This is me

Ayşegül Kırca This is me

Publication Date February 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Özkan, M. ., & Kırca, A. . (2001). Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları. Gıda, 26(1).
AMA Özkan M, Kırca A. Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları. The Journal of Food. February 2001;26(1).
Chicago Özkan, Mehmet, and Ayşegül Kırca. “Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları”. Gıda 26, no. 1 (February 2001).
EndNote Özkan M, Kırca A (February 1, 2001) Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları. Gıda 26 1
IEEE M. . Özkan and A. . Kırca, “Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları”, The Journal of Food, vol. 26, no. 1, 2001.
ISNAD Özkan, Mehmet - Kırca, Ayşegül. “Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları”. Gıda 26/1 (February 2001).
JAMA Özkan M, Kırca A. Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Özkan, Mehmet and Ayşegül Kırca. “Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları”. Gıda, vol. 26, no. 1, 2001.
Vancouver Özkan M, Kırca A. Gıdalarda Hidrojen Peroksit Uygulamaları. The Journal of Food. 2001;26(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/