BibTex RIS Cite

Some Quality Properties of Halloumi Cheese Manufactured from Cow’s and Ewe’s Milk and Ripened in Different Packaging Materials (Turkish with English Abstract)

Year 2001, Volume: 26 Issue: 1, - , 01.02.2001

Abstract

In this study, quality properties of Halloumi cheese produced from cow’s milk and ewe's milk with dry salting and ripening in brine solution were investigated. Samples of dry salted were vacuum packaged and the samples of pickled were ripened in tin packs. There was no difference between the cheese samples manufactured from cow's and ewe's milk in salt ash percent contents and pH and aw values. But the samples of ewe's milk were higher in dry matter content, fat content and acidity values. In sensory evaluations ewe's milk cheese samples were more preferred. There was no significant difference between samples in pH and aw values according to packaging. But vacuum packed samples were higher in dry matter content, fat content and acidity values; and lower in salt and ash contents. In addition, vacuum packed samples were took higher scores in sensory evaluations. There was no significant difference between the groups in microbiological examination. The cheese yields were found 20.59 % for ewe's milk and 8.94 % for cow's milk.

İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri

Year 2001, Volume: 26 Issue: 1, - , 01.02.2001

Abstract

Bu araştırmada, hellim peyniri üretiminde inek ve koyun sütü kullanılması ile peynirin kuru tuzlama yapılarak vakum ambalajda ve %13 tuzlu salamura içeren teneke ambalajda muhafaza edilmesinin, peynirin bazı kalite niteliklerine etkisi araştırıldı. Hellim peyniri üretiminde inek ve koyun sütü kullanılmasının, numunelerin %tuz ve %kül oranları ile pH ve aw değerleri üzerine et­kili olmadığı; ancak koyun sütünden üretilen numunelerin % kuru madde ve % yağ oranları ile % asidite değerlerinin daha yüksek olduğu be­lirlendi. Duyusal değerlendirmede koyun sütünden üretilen peynirler daha çok beğenildi. Ambalajlama yöntemine ilişkin olarak gruplar arasın­da pH ve aw değerlen yönünden farklılık gözlemlenmedi. Fakat vakum ambalajlı numunelerin % kuru madde ve % yağ oranları ile % asidite değerlerinin daha yüksek; % tuz ve % kül oranlarının da daha düşük olduğu belirlendi. Ayrıca vakumlu peynirlerin duyusal yönden daha çok beğenildiği gözlemlendi. Gruplar arasında mikrobiyolojik yönden farklılık tespit edilmedi. Hellim peyniri randımanının, üretimde koyun sütü kul­lanıldığında % 20.59; inek sütü kullanıldığında da % 8.94 olduğu belirlendi.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Abdullah Keleş This is me

Mustafa Atasever This is me

Ahmet Güner This is me

Gürkan Uçar This is me

Publication Date February 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Volume: 26 Issue: 1

Cite

APA Keleş, A. ., Atasever, M. ., Güner, A. ., Uçar, G. . (2001). İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri. Gıda, 26(1).
AMA Keleş A, Atasever M, Güner A, Uçar G. İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri. The Journal of Food. February 2001;26(1).
Chicago Keleş, Abdullah, Mustafa Atasever, Ahmet Güner, and Gürkan Uçar. “İnek Ve Koyun Sütünden Üretilen Ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri”. Gıda 26, no. 1 (February 2001).
EndNote Keleş A, Atasever M, Güner A, Uçar G (February 1, 2001) İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri. Gıda 26 1
IEEE A. . Keleş, M. . Atasever, A. . Güner, and G. . Uçar, “İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri”, The Journal of Food, vol. 26, no. 1, 2001.
ISNAD Keleş, Abdullah et al. “İnek Ve Koyun Sütünden Üretilen Ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri”. Gıda 26/1 (February 2001).
JAMA Keleş A, Atasever M, Güner A, Uçar G. İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri. The Journal of Food. 2001;26.
MLA Keleş, Abdullah et al. “İnek Ve Koyun Sütünden Üretilen Ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri”. Gıda, vol. 26, no. 1, 2001.
Vancouver Keleş A, Atasever M, Güner A, Uçar G. İnek ve Koyun Sütünden Üretilen ve Farklı Ambalajlarda Olgunlaştırılan Hellim Peynirinin Bazı Kalite Nitelikleri. The Journal of Food. 2001;26(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/