Gıda işleme ve hazırlama teknolojisinde özellikle son çeyrek asırda hızlı bir ilerleme sağlanmıştır. Bugün gıda işleme tekniğinin yanında depolama, nakliye, muhafaza ve pazarlama tekniklerinin ilerlemesi çeşitli tip ve standartta gıdaların üretimini mümkün kılmış ve böylece dünün mevsimlik gıdaları bugün bütün yıla dağılabilmiştir. Dünya nüfusunun süratle artması, beslenme sorunlarının büyük boyutlara ulaşması, gıda kaynaklarının en ekonomik ve rasyonel bir biçimde kullanılmasını gerektirdiği gibi gıda maddeleri üretiminde de bir takım yeni yöntemlerin ve katkı maddelerinin kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Gıdaların muhafaza ömrünün uzun olması fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin düzeltilerek üstün kaliteli ve stabil yapıda ürünlerin elde edilmesi maksadıyla yüzey aktif maddeler gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazımızda gıda üretiminde kullanılan surfaktantların (yüzey aktif maddeler) önemi, özellikleri ve kullanım alanları hakkında özlü bilgiler verilecektir.
Gıda işleme ve hazırlama teknolojisinde özellikle son çeyrek asırda hızlı bir ilerleme sağlanmıştır. Bugün gıda işleme tekniğinin yanında depolama, nakliye, muhafaza ve pazarlama tekniklerinin ilerlemesi çeşitli tip ve standartta gıdaların üretimini mümkün kılmış ve böylece dünün mevsimlik gıdaları bugün bütün yıla dağılabilmiştir. Dünya nüfusunun süratle artması, beslenme sorunlarının büyük boyutlara ulaşması, gıda kaynaklarının en ekonomik ve rasyonel bir biçimde kullanılmasını gerektirdiği gibi gıda maddeleri üretiminde de bir takım yeni yöntemlerin ve katkı maddelerinin kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. Gıdaların muhafaza ömrünün uzun olması fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin düzeltilerek üstün kaliteli ve stabil yapıda ürünlerin elde edilmesi maksadıyla yüzey aktif maddeler gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazımızda gıda üretiminde kullanılan surfaktantların (yüzey aktif maddeler) önemi, özellikleri ve kullanım alanları hakkında özlü bilgiler verilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1984 |
Published in Issue | Year 1984 Volume: 9 Issue: 6 |