BibTex RIS Cite

Aflatoxin B1 and G1 Production in the Sterilized Mixed Feeds Which were Inoculated with Aspergillus parasiticus (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 2, - , 01.04.1991

Abstract

The three kind mixed feeds were sterilized and inoculated with Aspergillus parasiticus. The feeds were inoculated at 85% relative humidity and 25 oC for 1, 3, 5 weeks. Aflatoxins were analysed with thin layer chromatography. For three inoculation periods, the aflatoxin (B1±G1) contents in fattening feeds, dairy cattle feeds and layer feeds were found to be as 9427, 3094, 1286 mg/kg; 11367, 3884, 4639 mg/kg; 3047, 8381, 3134 mg/kg, respectively. These values are higher then those in the literature for unsterilized feeds. This difference might be attributed to the natural microflora which possibly consumed the some nutrient simultaneously in unsterilized feeds also likely metabolized the aflatoxin produced by A. parasiticus. The findings indicated that sterilized mixed feeds inoculated with A. parasiticus and stored at 85% relative humidity, 25 oC, had a high potential of aflatoxin production.   

Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli

Year 1991, Volume: 16 Issue: 2, - , 01.04.1991

Abstract

Aspergillus parasiticus ile aşılanan steril besi, süt ve yumurta karma yemlerinde aflatoksin oluşum potansiyeli araştırılmıştır. Örnekler A. parasiticus sporlarıyla aşılanmış ve %85 nisbi nemde, 25 oC de 1, 3, 5 hafta depolanmışlardır. Bu süreler sonunda ince tabaka kromatografisi yöntemi ile yapılan analizlerde sırasıyla, besi yeminde; 9427, 3904, 1286 mg/kg, süt yeminde; 11367, 3884, 4639 mg/kg, yumurta yeminde; 3047, 8381, 3134 mg/kg aflatoksin (B1±G1) tespit edilmiştir. Elde edilen bu değerler, literatürde sterilize edilmemiş karma yemler için verilen değerlerden çok yüksek bulunmuştur. Bu durum, sterilize edilmeyen yemlerde doğal mikrofloranın aynı ortamdaki besin maddelerine ortak olması ve A. parasiticus tarafından üretilen aflatoksini metabolize etmesi ihtimaliyle izah edilmiştir. Bulgular, A. parasiticus ile aşılanan sterilize edilmiş karma yemlerde %85 nisbi nemde, 25 oC sıcaklıkta yüksek düzeyde aflatoksin oluşum potansiyelinin varlığını göstermiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Selahattin Sert This is me

Publication Date April 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 2

Cite

APA Sert, S. . (1991). Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli. Gıda, 16(2).
AMA Sert S. Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli. The Journal of Food. April 1991;16(2).
Chicago Sert, Selahattin. “Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli”. Gıda 16, no. 2 (April 1991).
EndNote Sert S (April 1, 1991) Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli. Gıda 16 2
IEEE S. . Sert, “Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli”, The Journal of Food, vol. 16, no. 2, 1991.
ISNAD Sert, Selahattin. “Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli”. Gıda 16/2 (April 1991).
JAMA Sert S. Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Sert, Selahattin. “Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli”. Gıda, vol. 16, no. 2, 1991.
Vancouver Sert S. Karma Yemlerde Aflatoksin Oluşum Potansiyeli. The Journal of Food. 1991;16(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/