BibTex RIS Cite

Research on the Quality of Tea Manufactured in Turkey (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 3, - , 01.06.1991

Abstract

In this research, Turkish manufactured teas water extract in dry matter is between 28.67-44.23%, ash in dry matter is between 4.96-5.71%, water soluble ash in dry matter is between 36.6-57.0%, alkalinity in water soluble ash in dry matter is between 1.20-1.63%, insoluble ash in acid in dry matter is between 0.68-1.33%, caffeine in dry matter is between 1.60-2.50%, crude fiber in dry matter is between 10.46-16.23%, unfermented teas leaves ratio is between 0.12-1.00%, total dust tea ratio is between 15.8-39.2%, and dye were not founded. In conclusion, it was shown that Turkish manufactured black teas which were produced from public factories were suitable to TS (Turkish Standards) 4600 expect dust tea content.   

İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma

Year 1991, Volume: 16 Issue: 3, - , 01.06.1991

Abstract

Bu çalışmada, işlenmiş Türk çaylarının kalite kontrol kriterleri Türk Standartlarına (TS 4600) göre incelenmiştir. Bulgulara göre işlenmiş Türk çaylarının su ekstraktı miktarı kurumadde de %28.67-44.23 arasında, kül miktarı kurumaddede de%4.96-5.71 arasında, suda çözünen kül miktarı kurumaddede de %38.6-57.0 arasında suda çözünen külde alkalilik oranı kurumaddede %1.20-1.63 arasında asitte çözünmeyen kül kurumaddede %0.68-1.33 arasında, kafein miktarı kurumaddede %1.60-2.50 arasında, ham selüloz miktarı kurumaddede %10.46-16.23 arasında fermente olmamış parça oranı %0.12-1.00 arasında ve boya maddesinin olmadığı bulunmuştur. Elde edilen bu sonuçlara göre, kamu sektörü tarafından üretilen işlenmiş siyah çayların, toz miktarları dışında siyah çay standardına uyduğu görülmüştür.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ender Sinan Poyrazoğlu This is me

Ömer Lütfi Gürses This is me

Publication Date June 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 3

Cite

APA Poyrazoğlu, E. S. ., & Gürses, Ö. L. . (1991). İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma. Gıda, 16(3).
AMA Poyrazoğlu ES, Gürses ÖL. İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. June 1991;16(3).
Chicago Poyrazoğlu, Ender Sinan, and Ömer Lütfi Gürses. “İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma”. Gıda 16, no. 3 (June 1991).
EndNote Poyrazoğlu ES, Gürses ÖL (June 1, 1991) İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma. Gıda 16 3
IEEE E. S. . Poyrazoğlu and Ö. L. . Gürses, “İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma”, The Journal of Food, vol. 16, no. 3, 1991.
ISNAD Poyrazoğlu, Ender Sinan - Gürses, Ömer Lütfi. “İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma”. Gıda 16/3 (June 1991).
JAMA Poyrazoğlu ES, Gürses ÖL. İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Poyrazoğlu, Ender Sinan and Ömer Lütfi Gürses. “İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma”. Gıda, vol. 16, no. 3, 1991.
Vancouver Poyrazoğlu ES, Gürses ÖL. İşlenmiş Türk Çaylarının Kaliteleri Üzerinde Araştırma. The Journal of Food. 1991;16(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/