Lemon peels utilizable foodstuffs were analysed for crude protein, phosphorus, calcium, copper, manganese, iron, zinc, sodium, potassium and some chemical parameters in feedstuffs. The levels of protein (9.42 %), fat (4.98%), ash (6.26%), fiber (15.18%), sodium (755.5 mg/100g), potassium (8600 mg/100g), calcium (8452.5 mg/100g), copper (4.94 mg/100g), iron (147.65 mg/100g), magnesium (1429.50 mg/100g), zinc (13.94 mg/100g) and phosphorus (6656 mg/100g) detected in the lemon peels were compared with that of Iranian national standard for animal food. The value of fat, crude protein and fiber are comparable to the values for varieties of animal feed reported by Iranian national standard.
Bu çalışmada, limon kabuklarının; bileşimindeki ham protein, fosfor, kalsiyum, bakır, manganez, demir, çinko, sodyum, potasyum ve diğer bazı kimyasal bileşenler nedeni ile yem olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Limon kabuklarında bulunan protein miktarı (%9.42), yağ (%4.98), kül (%6.26), selüloz (%15.18), sodyum (755.5 mg/100g), potasyum (8600 mg/100g), kalsiyum (8452.5 mg/100g), bakır (4.94 mg/100g), demir (147.65 mg/100g), magnezyum (1429.50 mg/100g), çinko (13.94 mg/100g) ve fosfor (6656 mg/100g) İran ulusal hayvan yemi standardı ile karşılaştırılmıştır. Yağ, protein ve selüloz miktarlarının bu standardı karşılayabildiği görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 37 Issue: 5 |