BibTex RIS Cite

Effect of Sex, Educational and Occupational Status on Consumer Food Awareness (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 5, - , 01.10.1991

Abstract

This survey was conducted in different governmental institution in Ankara to evaluate food inspection awareness of consumers in shopping. Total 1488 working-men, working women and housewives were participated as volunteers in the survey to complete questionnaire. The survey was conducted between January 15 to July 15, 1989 and people who are not living alone were included. According to the results of the study it was found that in general both men and women were almost equally took responsibility in shopping. On the other hand, the number of women who knew food inspection were slightly higher than the number of mean and that the number of working-women were slightly higher tan the number of housewives . Moreover, it was found that almost-half of the consumers knew that food additives were widely used in food industry but 38.5% of the consumers did not have only idea about food additives. Educational and occupational status affected positively to increase the food awareness of the consumers.  

Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri

Year 1991, Volume: 16 Issue: 5, - , 01.10.1991

Abstract

Ankara ilinde değişik kuruluşlarda çalışan kadın ve erkek tüketiciler ile çalışmayan ev kadını tüketicilerin cinsiyet, eğitim ve çalışma durumlarına göre gıda kontrolu konusundaki bilgilerini saptamak amacı ile yapılan bu araştırmaya toplam 1488 tüketici alınmıştır. Tüketicilerin gıda kontrolu konusundaki bilgileri soruşturma yöntemi ile yapılmıştır. Araştırma 15 Ocak-15 Temmuz 19898 tarihleri arasında yapılmış olup tek başına yaşamayan kişiler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kadın ve erkekler hemen hemen aynı (erkekler biraz fazla) gıda alışverişi yapmaktadır. Tüketicilerin %55.8’i gıda kontrolunun ne demek olduğunu bilmektedir. Gıda kontrolunu kadın tüketiciler (%57.8) erkeklerden (%51.8), çalışan kadınlar (%63.4) çalışmayan kadınlardan (%52.0) daha çok bilmektedirler. Gıda kontrolundan sorumlu kuruluşlardan en az birini bilenlerin oranı %81.6 gıda niteliğine ait mevzuattan en az birini bilenlerin oranı ise %22.6’dır. Hazır gıdalara üretim iznini Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bileşenlerin oranı ise %29.5’dir. Tüketicilerin yaklaşık yarısının hazır gıdaların içine katılan katkı maddelerinin niçin katıldığının farkında oldukları görülmüştür. Bu konuda hiçbir fikri olmayanların oranı ise %38.5 olarak bulunmuştur. Tüketicilerin eğitim düzeyleri yükseldikçe gıda kontrolu konusundaki bilgileri de artmaktadır. Tüketicilerin çalışıyor olmalarının bu konudaki bilgilerini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şahsine Çelik This is me

Bahtiyar Ünver This is me

Publication Date October 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 5

Cite

APA Çelik, Ş. ., & Ünver, B. . (1991). Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri. Gıda, 16(5).
AMA Çelik Ş, Ünver B. Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri. The Journal of Food. October 1991;16(5).
Chicago Çelik, Şahsine, and Bahtiyar Ünver. “Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim Ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri”. Gıda 16, no. 5 (October 1991).
EndNote Çelik Ş, Ünver B (October 1, 1991) Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri. Gıda 16 5
IEEE Ş. . Çelik and B. . Ünver, “Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri”, The Journal of Food, vol. 16, no. 5, 1991.
ISNAD Çelik, Şahsine - Ünver, Bahtiyar. “Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim Ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri”. Gıda 16/5 (October 1991).
JAMA Çelik Ş, Ünver B. Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Çelik, Şahsine and Bahtiyar Ünver. “Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim Ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri”. Gıda, vol. 16, no. 5, 1991.
Vancouver Çelik Ş, Ünver B. Tüketicilerin Cinsiyet, Eğitim ve Çalışma Durumlarına Göre Gıda Kontrolu Hakkındaki Bilgileri. The Journal of Food. 1991;16(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/