BibTex RIS Cite

A Study on the Residues of Some Fungicides in Greenhouse Tomatoes (Turkish with English Abstract)

Year 1991, Volume: 16 Issue: 5, - , 01.10.1991

Abstract

Botrytis cinerea, Alternaria solani and Pseudomonas syringae pv tomato constitute the main reasons for the crop loss in Turkey. The previously developed fungicide application program was applied to the greenhouse tomatoes in Fethiye-Muğla following which the residues of dithiocarbomates and dichlofluanid were determined due to the heavy application of these fungicides near the harvest time. The gas chromatographic determination revealed the results as 0.84-1.30 ppm for dithiocarbomates and 0.108-0.132 ppm  for dichlofluanid residues in tomatoes. It was concluded that although the application of fungicides was successful in prevention of mould growth, the residue levels of dithiocarbomates violate the limits whereas the residue levels of dichlofluanid were well below the maximum permissible limits.

Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar

Year 1991, Volume: 16 Issue: 5, - , 01.10.1991

Abstract

  Sera domateslerinde sık görülen Botrytis cinerea, Alternaria solani ve Pseudomonas syringas pv. tomato önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Her üç hastalığa etkili olacak şekilde geliştirilmiş olan üç ayrı ilaçlama programı Muğla ili Fethiye ilçesinde bulunan seralarda uygulanmıştır. Hasat döneminde yoğun kullanılan bakır, dithiocarbomate, dichlofluanid ve ipradione içeren fungisid karışımlarının meyvede bıraktıkları kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. Gazkromatografik yöntemle saptanan dithiocarbomate düzeyleri 0.84-1.30 ppm. ve dichlofluanid düzeyleri ise 0.108-0.132 ppm. değerleri arasında bulunmuştur. Dithiocarbomate düzeyleri, sıfır toleranslı pestisit gurubunda bulunmaları nedeni ile yüksek bulunmuş dichlofluanid düzeylerinin ise mevcut tolerans değerlerinin altında olduğu anlaşılmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Miray Bekbölet This is me

Nafiz Delen This is me

Tahsin Özbek This is me

Publication Date October 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 16 Issue: 5

Cite

APA Bekbölet, M. ., Delen, N. ., & Özbek, T. . (1991). Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. Gıda, 16(5).
AMA Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. The Journal of Food. October 1991;16(5).
Chicago Bekbölet, Miray, Nafiz Delen, and Tahsin Özbek. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda 16, no. 5 (October 1991).
EndNote Bekbölet M, Delen N, Özbek T (October 1, 1991) Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. Gıda 16 5
IEEE M. . Bekbölet, N. . Delen, and T. . Özbek, “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”, The Journal of Food, vol. 16, no. 5, 1991.
ISNAD Bekbölet, Miray et al. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda 16/5 (October 1991).
JAMA Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. The Journal of Food. 1991;16.
MLA Bekbölet, Miray et al. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda, vol. 16, no. 5, 1991.
Vancouver Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. The Journal of Food. 1991;16(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/