Botrytis cinerea, Alternaria solani and Pseudomonas syringae pv tomato constitute the main reasons for the crop loss in Turkey. The previously developed fungicide application program was applied to the greenhouse tomatoes in Fethiye-Muğla following which the residues of dithiocarbomates and dichlofluanid were determined due to the heavy application of these fungicides near the harvest time. The gas chromatographic determination revealed the results as 0.84-1.30 ppm for dithiocarbomates and 0.108-0.132 ppm for dichlofluanid residues in tomatoes. It was concluded that although the application of fungicides was successful in prevention of mould growth, the residue levels of dithiocarbomates violate the limits whereas the residue levels of dichlofluanid were well below the maximum permissible limits.
Sera domateslerinde sık görülen Botrytis cinerea, Alternaria solani ve Pseudomonas syringas pv. tomato önemli ürün kayıplarına neden olmaktadır. Her üç hastalığa etkili olacak şekilde geliştirilmiş olan üç ayrı ilaçlama programı Muğla ili Fethiye ilçesinde bulunan seralarda uygulanmıştır. Hasat döneminde yoğun kullanılan bakır, dithiocarbomate, dichlofluanid ve ipradione içeren fungisid karışımlarının meyvede bıraktıkları kalıntı düzeyleri araştırılmıştır. Gazkromatografik yöntemle saptanan dithiocarbomate düzeyleri 0.84-1.30 ppm. ve dichlofluanid düzeyleri ise 0.108-0.132 ppm. değerleri arasında bulunmuştur. Dithiocarbomate düzeyleri, sıfır toleranslı pestisit gurubunda bulunmaları nedeni ile yüksek bulunmuş dichlofluanid düzeylerinin ise mevcut tolerans değerlerinin altında olduğu anlaşılmıştır.
Bekbölet, M. ., Delen, N. ., & Özbek, T. . (1991). Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. Gıda, 16(5).
AMA
Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. The Journal of Food. October 1991;16(5).
Chicago
Bekbölet, Miray, Nafiz Delen, and Tahsin Özbek. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda 16, no. 5 (October 1991).
EndNote
Bekbölet M, Delen N, Özbek T (October 1, 1991) Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. Gıda 16 5
IEEE
M. . Bekbölet, N. . Delen, and T. . Özbek, “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”, The Journal of Food, vol. 16, no. 5, 1991.
ISNAD
Bekbölet, Miray et al. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda 16/5 (October 1991).
JAMA
Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. The Journal of Food. 1991;16.
MLA
Bekbölet, Miray et al. “Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar”. Gıda, vol. 16, no. 5, 1991.
Vancouver
Bekbölet M, Delen N, Özbek T. Sera Domateslerinde Bazı Fungisidlerin Kalıntı Düzeyleri Üzerinde Çalışmalar. The Journal of Food. 1991;16(5).