BibTex RIS Cite

The Microbiological Studies on the Fresh Civil Cheeses and Lor Cheeses (Whey Cheese) (Turkish with English Abstract)

Year 1985, Volume: 10 Issue: 5, - , 01.10.1985

Abstract

In this research microbiological aspects indicating hygienic quality of fresh Civil and Lor cheeses were examined. For this purpose, 24 samples of Civil cheeses and 18 samples of Lor cheeses were randomly purchased from different shops and examined from the standpoint of following cases: Total microorganisms, isolation or counting of coliforms, staphylococci, faecal streptococci, Salmonella, Brucella bacteria, yeast and molds. In Civil cheeses, 2.0x107-8.9x109/g total microorganisms, 0-7x103/g coliform bacteria, 0-3.5x103/g E. coli, 0-1.1x102/g Staphylococcus aureus, 0-6.9x105/g faecal streptococci, 6.5x105-1.5x107/g yeast and molds; on the other hand in Lor cheeses 5x107-6.0x108/g total microorganisms, 4-1.0x104/g coliform bacteria, 0-3.5x103/g, E. coli, 0-20/g Staphylococcus aureus, 3.6x102-2.6x104/ faecal streptococci, 3.4x103-8.4x107/g yeasts and molds has been found. No Brucella has been isolated in all the samples. Consequently, it could be concluded that fresh Civil and Lor cheeses, which are sold in Erzurum markets, are contaminated with harmful microorganisms during the manufacturing process or marketing. We can say, therefore, that these cheeses have potential risks with respect of public health.   

Taze Civil ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar

Year 1985, Volume: 10 Issue: 5, - , 01.10.1985

Abstract

Bu çalışmada olgunlaştırılmadan, taze olarak tüketime sunulan civil ve lor peynirlerinin hijyenik kalitesine indeks olabilecek mikrobiyolojik incelemeler yapılmıştır. Bu amaç için Erzurum piyasasında taze peynir satışının en bol olduğu Nisan-Temmuz aylarında, değişik yerlerden 24 saat civil, 18 adet lor peyniri numunesi alınmış ve bunlar üzerinde genel mikroorganizma sayımı koliform, stafilokok, fekal streptokok, Salmonella, brucella grubu bakterileri ile maya ve küflerin sayım ve izolasyonları yapılmıştır. Civil peynir örneklerinde gramda adet olarak; 2.0x107-8.9x109 genel mikroorganizma, 0-7.9x103 koliform grubu bakteri, 0-3.5x103E. coli, 0-1.2x102Staphylococcus aureus, 0-6.9x105 fekal streptokok, 6.5x105-1.5x107 maya ve küf bulunmuştur. Lor peyniri örneklerinde ise; 5.7x107-6.0x108 genel mikroorganizma, 4-1.0x104 koliform grubu bakteri, 0-3.5x103E. coli, 0-20 Staphylococcus aureus, 3.6x102-2.6x104 fekal streptokok, 3.4x103-8.4x107 maya ve küf bulunmuş, 4 örnekten de  Salmonella grubu bakteri izole edilmiştir. Civil ve lor peyniri örneklerinin hiçbirisinden Brucella izole edilmemiştir. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda, Erzurum piyasasında satılan taze civil ve lor peynirlerinin üretimi ve pazarlanması sırasında kontaminasyona maruz kaldığı ve halk sağlığını bozabilecek bir potansiyel tehlikeye sahip olduğu kanaatine varılmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Selahattin Sert This is me

Merih Kıvanç This is me

Publication Date October 1, 1985
Published in Issue Year 1985 Volume: 10 Issue: 5

Cite

APA Sert, S. ., & Kıvanç, M. . (1985). Taze Civil ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar. Gıda, 10(5).
AMA Sert S, Kıvanç M. Taze Civil ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar. The Journal of Food. October 1985;10(5).
Chicago Sert, Selahattin, and Merih Kıvanç. “Taze Civil Ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar”. Gıda 10, no. 5 (October 1985).
EndNote Sert S, Kıvanç M (October 1, 1985) Taze Civil ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar. Gıda 10 5
IEEE S. . Sert and M. . Kıvanç, “Taze Civil ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar”, The Journal of Food, vol. 10, no. 5, 1985.
ISNAD Sert, Selahattin - Kıvanç, Merih. “Taze Civil Ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar”. Gıda 10/5 (October 1985).
JAMA Sert S, Kıvanç M. Taze Civil ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar. The Journal of Food. 1985;10.
MLA Sert, Selahattin and Merih Kıvanç. “Taze Civil Ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar”. Gıda, vol. 10, no. 5, 1985.
Vancouver Sert S, Kıvanç M. Taze Civil ve Lor Peynirleri Üzerinde Mikrobiyolojik Çalışmalar. The Journal of Food. 1985;10(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/