BibTex RIS Cite

Researches on the Determination of Forbidden Aromatic Azo Dyes in Some Foods (Turkish with English Abstract)

Year 1985, Volume: 10 Issue: 6, - , 01.12.1985

Abstract

In this research, the dyes permitted to be used in foodstuff in Turkey (Eritrosine, İndigotine, Tartrazine, Sunset yellow F.C.F., Ponceau 4R) and forbidden dyes (Ponceau 3R, Ponceau SX, Brilliant Blue F.C.F. and Amaranth) were investigated by using Thin Layer Chromatography. Forbidden dyes (Ponceau 3R, Ponceau SX, Brilliant Blue F.C.F., Amaranth) were detected in the 11 of 25 sugar samples and the presence of various synthetic dyes which are forbidden to be used in fruity ice-cream samples according to Food Registration such as Tartrazine, Sunset Yellow F.C.F., Ponceau 4R, Ponceau SX, were also found in 16 out of analyzed 29 samples. The usage of these food dyes against the regulations of Food Registration are discussed for their potentiality at risk in public health.   

Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması

Year 1985, Volume: 10 Issue: 6, - , 01.12.1985

Abstract

Bu çalışmada, Türkiye’de gıdalarda kullanılmasına izin verilen (Eritrosin, İndigotin, Tartrazin, Sunset yellow F.C.F., Ponceau 4R) ve kullanımı yasaklanan (Ponceau 3R, Ponceau SX, Brillant Blue F.C.F. Amarant) gıda boyaları İnce Tabaka Kromatografisi yöntemi ile araştırılmıştır. Sonuçta 25 şeker örneğinin 11’inde Ponceau 3R, Ponceau SX, Brillant Blue F.C.F., Amarant olmak üzere kullanımı yasaklanmış boyalar, Gıda Tüzüğü’ne göre boya katılmasına izin verilmeyen dondurmalarda ise incelenen 29 örneğin 16’sında çeşitli sentetik boyaların (Tartrazin, Sunset yellow F.C.F., Ponceau 4R, Ponceau SX) varlığı saptanmıştır. Bu boyaların Gıda Tüzüğü’ne aykırı olarak gıdalarda kullanılmasının halk sağlığı yönünden yarattığı risk tartışılmıştır.   

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Gülderen Yentür This is me

Ali Esat Karakaya This is me

Publication Date December 1, 1985
Published in Issue Year 1985 Volume: 10 Issue: 6

Cite

APA Yentür, G. ., & Karakaya, A. E. . (1985). Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması. Gıda, 10(6).
AMA Yentür G, Karakaya AE. Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması. The Journal of Food. December 1985;10(6).
Chicago Yentür, Gülderen, and Ali Esat Karakaya. “Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması”. Gıda 10, no. 6 (December 1985).
EndNote Yentür G, Karakaya AE (December 1, 1985) Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması. Gıda 10 6
IEEE G. . Yentür and A. E. . Karakaya, “Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması”, The Journal of Food, vol. 10, no. 6, 1985.
ISNAD Yentür, Gülderen - Karakaya, Ali Esat. “Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması”. Gıda 10/6 (December 1985).
JAMA Yentür G, Karakaya AE. Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması. The Journal of Food. 1985;10.
MLA Yentür, Gülderen and Ali Esat Karakaya. “Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması”. Gıda, vol. 10, no. 6, 1985.
Vancouver Yentür G, Karakaya AE. Kullanımı Yasaklanan Aromatik Azo Yapısındaki Gıda Boyalarının Bazı Gıda Maddelerinde Araştırılması. The Journal of Food. 1985;10(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/