The term "HACCP" is a shortened name of "Hazard Analysis Critical Control Point" While the classic quality control intends to test the end product, HACCP intends to control each steps of processing food, and thus the product is kept under control in each processing time. The system of HACCP generally includes steps of the establishing of HACCP team, product description, targeted consumer, product flow diagram, assessment and control of hazards in each step, establishing critical control points, determination of critical control limits, monitoring HACCP, precaution in place, confirmation tests, taking record, and renewing of HACCP system when necessary.
HACCP İngilizce'de "Hazard Analysis Critical Control Point" olarak, yani kritik kontrol noktalarınnda tehlike analizi anlamına gelen, kısaltılmış bir sözcüktür. Klasik manada gıda kontrolü son ürünü test etmeyi amaçlarken, HACCP gıda üretiminde her işlem basamağında risk analizini ve kontrolünü gerçekleştirmektedir. Böylece ürün daha işlenirken kontrol altında tutulmaktadır. HACCP sistemi; HACCP ekibinin kurulması, ürün tarifi, hedeflenen tüketici, ürün akış diyagramları, her basamaktaki risklerin belirlenmesi ve kontrol edilmesi, kritik kontrol noktalarının oluşturulması, kritik kontrol limitlerinin belirlenmesi, izleme işlemi, yerinde alınacak önlemler, doğrulama testleri, kayıt tutma ve gerektiğinde HACCP sisteminin yenilenmesi gibi genel uygulama basamaklarını kapsamaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 27 Issue: 1 |