BibTex RIS Cite

An Investigation on the Possibilities of Using Potatoes as a Raw Material for Ethanol Production (Turkish with English Abstract)

Year 1992, Volume: 17 Issue: 3, - , 01.06.1992

Abstract

This study was carried out with using two different potatoes varieties (Escort and Plants) and two yeast strains (S. cerevisiae Rasse XII, S. cerevisiae Narince-3) in order to determine the possibilities of using potatoes as a raw material for ethanol production in Turkey. Turing this study, in the liquefaction phase Permamyl 60 L and in the saccharification phase AMG 200 L were used as enzymes. After fermentation, samples were distilled and separated to three parts as head, medium and tail samples by fractioned distillator. The composition of samples were analysed by gas chromatography. According to the results, methanol levels of samples were found between 5.20-60.55 mg/100 ml, the levels of n-Propanol, i-Butanol, n-Butanol, i-Amyl alcohol were found between 140.09-247.13, 36.33-120.08, 3.56-9.71, 58.62-293.50 mg/100 ml respectively. Maximum ethanol yield were obtained as 66.90% (v/v) (96.30% of theoretical yield) by using S. cerevisiae Narince-3 and Escort potatoes variety which contains high starch level.   

Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine bir Araştırma

Year 1992, Volume: 17 Issue: 3, - , 01.06.1992

Abstract

Bu araştırmada, patatesin ülkemizde ispirto hammaddesi olarak kullanılabilme durumunu belirlemek amacıyla “Escort” ve “Planta” patates çeşitleri ve “S. cerevisiae Rasse XII”’le “S. cerevisiae Narince-3” mayaları kullanılarak ispirto üretimi gerçekleştirilmiştir. Denemeler sırasında nişastanın sıvılaştırılması ve şekerlendirilmesi aşamasında termostabil enzim preparatları kullanılmıştır. Elde olunan ham ispirto örnekleri fraksiyona damıtma yapılarak baş, orta ve son ürün şeklinde ayrılmış, gaz kromatografisi ile yapılan tayinler sonucunda %100 alkol üzerinden 5.20-60.55 mg/100 ml metanol saptanmış, yüksek alkollerden n-propanol 140.09-247.13 mg/100 ml, i-butanol 36.33-120.08 mg/100 mg/100 ml, n-butanol 3.56-9.71 mg/100 ml, i-amilalkol ise 58.62-293.50 mg/100 ml arasında bulunmuştur. En yüksek alkol verimi, nişasta içeriği diğerine oranla daha yüksek olan “Escort2 patates çeşidi ile “Narince-3” mayasının bir arada kullanıldığı fermentasyon sonucunda %66.9 düzeyinde (teorik verimin %96.3’ü) gerçekleşmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yüksel Denli This is me

İşıl Fidan This is me

Publication Date June 1, 1992
Published in Issue Year 1992 Volume: 17 Issue: 3

Cite

APA Denli, Y. ., & Fidan, İ. . (1992). Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine bir Araştırma. Gıda, 17(3).
AMA Denli Y, Fidan İ. Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. June 1992;17(3).
Chicago Denli, Yüksel, and İşıl Fidan. “Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 17, no. 3 (June 1992).
EndNote Denli Y, Fidan İ (June 1, 1992) Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine bir Araştırma. Gıda 17 3
IEEE Y. . Denli and İ. . Fidan, “Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine bir Araştırma”, The Journal of Food, vol. 17, no. 3, 1992.
ISNAD Denli, Yüksel - Fidan, İşıl. “Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 17/3 (June 1992).
JAMA Denli Y, Fidan İ. Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1992;17.
MLA Denli, Yüksel and İşıl Fidan. “Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, vol. 17, no. 3, 1992.
Vancouver Denli Y, Fidan İ. Patatesin Ülkemizde İspirto Hammaddesi Olarak Kullanılabilme Olanakları Üzerine bir Araştırma. The Journal of Food. 1992;17(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/