BibTex RIS Cite

Discrimination of Virulent and Non-virulent Yersinia enterocolitica Isolated from White Pickled Cheese and Pasteurized Milk (Turkish with English Abstract)

Year 1992, Volume: 17 Issue: 3, - , 01.06.1992

Abstract

In this study, 27 Yersinia enterocolitica strains isolated from white cheese and pasteurized milk were investigated for their virulent characteristics. For this purpose, cultures were examined for calcium dependency autoagglutination and serum sensitivity tests. As a result, 7 strains isolated from white cheese and 2 strains isolated from pasteurized milk were found to be positive for all tests. Autoagglutination test was also found to be more practicable and less time consuming test than that of the other tests used for determination of virulence character.

Beyaz Peynir ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant ve Virulant Olmayan Yersinia enterocolitica İzolatlarının Ayrımı

Year 1992, Volume: 17 Issue: 3, - , 01.06.1992

Abstract

Bu çalışmada, beyaz peynir ve pastörize süt örneklerinden izole edilen toplam 27 adet Yersinia enterocolitica kültürünün virulant karakter taşıyıp taşımadıkları araştırılmıştır. Kültürlere kalsiyum bağımlılığı, otoaglutinasyon ve serum duyarlılığı testleri uygulanmıştır. Sonuç olarak beyaz peynirlerden izole edilen yedi, pastörize sütlerden izole edilen iki izolatın tüm testlere olumlu sonuç verdikleri bulunmuştur. Ayrıca otoaglutinasyon testinin virulant özelliğin belirlenmesinde kullanılabilecek fazla zaman almayan ve pratik bir test olduğu da gözlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Yeşim Özbaş This is me

S. Aykut Aytaç This is me

Publication Date June 1, 1992
Published in Issue Year 1992 Volume: 17 Issue: 3

Cite

APA Özbaş, Y. ., & Aytaç, S. A. . (1992). Beyaz Peynir ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant ve Virulant Olmayan Yersinia enterocolitica İzolatlarının Ayrımı. Gıda, 17(3).
AMA Özbaş Y, Aytaç SA. Beyaz Peynir ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant ve Virulant Olmayan Yersinia enterocolitica İzolatlarının Ayrımı. The Journal of Food. June 1992;17(3).
Chicago Özbaş, Yeşim, and S. Aykut Aytaç. “Beyaz Peynir Ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant Ve Virulant Olmayan Yersinia Enterocolitica İzolatlarının Ayrımı”. Gıda 17, no. 3 (June 1992).
EndNote Özbaş Y, Aytaç SA (June 1, 1992) Beyaz Peynir ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant ve Virulant Olmayan Yersinia enterocolitica İzolatlarının Ayrımı. Gıda 17 3
IEEE Y. . Özbaş and S. A. . Aytaç, “Beyaz Peynir ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant ve Virulant Olmayan Yersinia enterocolitica İzolatlarının Ayrımı”, The Journal of Food, vol. 17, no. 3, 1992.
ISNAD Özbaş, Yeşim - Aytaç, S. Aykut. “Beyaz Peynir Ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant Ve Virulant Olmayan Yersinia Enterocolitica İzolatlarının Ayrımı”. Gıda 17/3 (June 1992).
JAMA Özbaş Y, Aytaç SA. Beyaz Peynir ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant ve Virulant Olmayan Yersinia enterocolitica İzolatlarının Ayrımı. The Journal of Food. 1992;17.
MLA Özbaş, Yeşim and S. Aykut Aytaç. “Beyaz Peynir Ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant Ve Virulant Olmayan Yersinia Enterocolitica İzolatlarının Ayrımı”. Gıda, vol. 17, no. 3, 1992.
Vancouver Özbaş Y, Aytaç SA. Beyaz Peynir ve Pastörize Sütlerden İzole Edilen Virulant ve Virulant Olmayan Yersinia enterocolitica İzolatlarının Ayrımı. The Journal of Food. 1992;17(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/