BibTex RIS Cite

A Comparison of Methods for Detection of Chloramphenicol in Meat by High Performance Liquid Shromatography (Turkish with English Abstract)

Year 2002, Volume: 27 Issue: 5, - , 01.10.2002

Abstract

Three different methods are compared for measuring legal residue level of chloramphenicol in meat by high performance Liquid chromatography (HPLC). Good chromatographic performance was obtained with using Spheri-5 RP8 column and acetonitrile-sodium acetate buffer (pH 4.3) mobile phase (25:75). For HPLC, chloramphenicol calibration graphs prepared by the peak-height method showed linear relations between 2.5-7.5 ug/mL (r= 0.99681). The extraction of meat with etilacetat, liquid-liquid partitions of clean up procedure with acetonitrile and isooctane, and dissolving of residue with chloroform propylene glycol (1:1) eliminated all interfering peaks. No interfering peak was observed on meat blank sample chromatograms. In this procedure mean recoveries from spiked meat sample (12.5-50 pg/kg) were 90%, and detection limit in meat sample was 10 ug/kg.

Etlerde Kloramfenikol'un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması

Year 2002, Volume: 27 Issue: 5, - , 01.10.2002

Abstract

Etlerdeki yasal kloramfenikol kalıntı düzeyinin yüksek performanslı sıvı kromatografisinde (HPLC) saptanmasında, kullanılan üç ayrı yöntem karşılaştırmıştır Spheri-5 RP8 kolon ve asetonitril-sodyum asetat buffer (pH 4.3) hareketli fazı kullanıldığında HPLC'de iyi bir kromatografik ayrım elde edilmiştir. Pik yükseklikleri dikkate alınarak hazırlanan kloramfenikol kalibrasyon grafiği HPLC'de 2.5-7.5 ug/mL arasında doğrusal bir ilişki (r=0.99681) göstermiştir. Et Örneklerinin etil asetat'la ekstraksiyonu, asetonitril ve iso-oktan'la sıvı-sıvı yöntemi ile temizlenmesi ve elde edilen kalıntının kloroform-propilen glikol (1:1) de çözülmesi ile kirlilik pikleri uzaklaştırılmıştır .Bu yöntemle analize alınan kontrol örneklerinde karışıklık oluşturacak kirlilik pikleri gözlenmemiştir. Kloramfenikol eklenen ellerdeki (12.5-50 ug/kg) ortalama geri alma yüzdesi %90 ve örneklerdeki tespit edilebilir en düşük düzey ise, 10 ug/kg olarak bulunmuştur.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Nursel Develi Işıklı This is me

Ferhan Tanık This is me

Publication Date October 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 27 Issue: 5

Cite

APA Işıklı, N. D. ., & Tanık, F. . (2002). Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması. Gıda, 27(5).
AMA Işıklı ND, Tanık F. Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması. The Journal of Food. October 2002;27(5).
Chicago Işıklı, Nursel Develi, and Ferhan Tanık. “Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması”. Gıda 27, no. 5 (October 2002).
EndNote Işıklı ND, Tanık F (October 1, 2002) Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması. Gıda 27 5
IEEE N. D. . Işıklı and F. . Tanık, “Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması”, The Journal of Food, vol. 27, no. 5, 2002.
ISNAD Işıklı, Nursel Develi - Tanık, Ferhan. “Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması”. Gıda 27/5 (October 2002).
JAMA Işıklı ND, Tanık F. Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması. The Journal of Food. 2002;27.
MLA Işıklı, Nursel Develi and Ferhan Tanık. “Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması”. Gıda, vol. 27, no. 5, 2002.
Vancouver Işıklı ND, Tanık F. Etlerde Kloramfenikol’un Saptanmasında Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi Kullanılan Yöntemlerin Karşılaştırılması. The Journal of Food. 2002;27(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/