Three different methods are compared for measuring legal residue level of chloramphenicol in meat by high performance Liquid chromatography (HPLC). Good chromatographic performance was obtained with using Spheri-5 RP8 column and acetonitrile-sodium acetate buffer (pH 4.3) mobile phase (25:75). For HPLC, chloramphenicol calibration graphs prepared by the peak-height method showed linear relations between 2.5-7.5 ug/mL (r= 0.99681). The extraction of meat with etilacetat, liquid-liquid partitions of clean up procedure with acetonitrile and isooctane, and dissolving of residue with chloroform propylene glycol (1:1) eliminated all interfering peaks. No interfering peak was observed on meat blank sample chromatograms. In this procedure mean recoveries from spiked meat sample (12.5-50 pg/kg) were 90%, and detection limit in meat sample was 10 ug/kg.
Etlerdeki yasal kloramfenikol kalıntı düzeyinin yüksek performanslı sıvı kromatografisinde (HPLC) saptanmasında, kullanılan üç ayrı yöntem karşılaştırmıştır Spheri-5 RP8 kolon ve asetonitril-sodyum asetat buffer (pH 4.3) hareketli fazı kullanıldığında HPLC'de iyi bir kromatografik ayrım elde edilmiştir. Pik yükseklikleri dikkate alınarak hazırlanan kloramfenikol kalibrasyon grafiği HPLC'de 2.5-7.5 ug/mL arasında doğrusal bir ilişki (r=0.99681) göstermiştir. Et Örneklerinin etil asetat'la ekstraksiyonu, asetonitril ve iso-oktan'la sıvı-sıvı yöntemi ile temizlenmesi ve elde edilen kalıntının kloroform-propilen glikol (1:1) de çözülmesi ile kirlilik pikleri uzaklaştırılmıştır .Bu yöntemle analize alınan kontrol örneklerinde karışıklık oluşturacak kirlilik pikleri gözlenmemiştir. Kloramfenikol eklenen ellerdeki (12.5-50 ug/kg) ortalama geri alma yüzdesi %90 ve örneklerdeki tespit edilebilir en düşük düzey ise, 10 ug/kg olarak bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 27 Issue: 5 |