BibTex RIS Cite

Effect of Elevation of Total Solids by Membrane Techniques (UF and RO) the Thiol (-SH) and Disulphide (S-S) Groups in Milk (Turkish with English Abstract)

Year 2002, Volume: 27 Issue: 6, - , 01.12.2002

Abstract

in this study, the effects of total solids elevation by membrane techniques (ultrafiltration and reverse osmosis) on the total sulphydryl, reactive sulphydryl, 1/2 cystin and total disulphide groups were investigated. According to results obtained, although the control sample had lower concentration of total sulphydryl groups than the others, it included relatively higher reactive sulphydryl groups. This sample was followed by ultrafiltered-and revers osmosis applied samples, respectively. To conclude, it is assumed that excess protein aggregation and high lactose concentration prevent the heat-induced reactivation of sulphydryl groups in milk. 

Membran Teknikleri (UF ve RO) ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri

Year 2002, Volume: 27 Issue: 6, - , 01.12.2002

Abstract

Bu çalışmada membran teknikleri (ultrafilitrasyon ve reverse osmosis) ile kurumadde artırımının, inek sütlerinde toplam ve reaktif sülfidrit (-SH), 1/2 sistin ve toplam disülfid (S-S) grupları konsantrasyonları üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kontrol örneğinin (%12 KM) daha düşük konsantrasyonda toplam sülfidril grubuna sahip olmasına rağmen oransal olarak daha fazla reaktive olmuş sütfidril grubu içerdiği görülmüştür. Bu örneği sırasıyla ultrafiltre edilen süt (%16 KM) ve reverse osmosis süt (%16 KM) örnekleri izlemiştir. Sonuç olarak, aşırı protein agregasyonunun ve laktoz konsantrasyonundaki artışın sülfidril grupları reaktivasyonunu bir dereceye kadar engellediği düşünülmektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

H. Barbaros Özer This is me

Publication Date December 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 27 Issue: 6

Cite

APA Özer, H. B. . (2002). Membran Teknikleri (UF ve RO) ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri. Gıda, 27(6).
AMA Özer HB. Membran Teknikleri (UF ve RO) ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri. The Journal of Food. December 2002;27(6).
Chicago Özer, H. Barbaros. “Membran Teknikleri (UF Ve RO) Ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) Ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri”. Gıda 27, no. 6 (December 2002).
EndNote Özer HB (December 1, 2002) Membran Teknikleri (UF ve RO) ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri. Gıda 27 6
IEEE H. B. . Özer, “Membran Teknikleri (UF ve RO) ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri”, The Journal of Food, vol. 27, no. 6, 2002.
ISNAD Özer, H. Barbaros. “Membran Teknikleri (UF Ve RO) Ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) Ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri”. Gıda 27/6 (December 2002).
JAMA Özer HB. Membran Teknikleri (UF ve RO) ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2002;27.
MLA Özer, H. Barbaros. “Membran Teknikleri (UF Ve RO) Ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) Ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri”. Gıda, vol. 27, no. 6, 2002.
Vancouver Özer HB. Membran Teknikleri (UF ve RO) ile Kurumadde Artırımının Sütün Sülfidril (-SH) ve Disülfid (S-S) Grupları Üzerine Etkileri. The Journal of Food. 2002;27(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/