In this study, some physical, chemical properties of raw peanuts and effects of microwave roasting on fatty acid composition of peanut's oil were investigated. Palmitic acid content of (Virgina type) peanut's oil roasted by using microwave oven was determined between 11,58-13,57%, 11,37-14,24%, stearic acid 1,98-2,65%, 2,05-2,90%, oleic acid 52,14-54,58%, 51,55-55,13%, linoleic acid 29,09-31,72%, 29,12-31,50%, behenic acid 0,50-1,38%, 0,49-1,16% and lignoseric acid 0,39-0,80%, 0,27-0,91% in V1 and V2 samples respectively. This research showed that peanut can be successfully roasted by using microwave oven.
Bu çalışmada ham yer fıstığının bazı fiziksel, kimyasal özellikleri ile fıstıkların kavrulmasında mikrodalga uygulamasının yağ asitleri bileşimi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Mikrodalga fırında kavrulmuş Virginia tipi yer fıstıklarından V1 ve V2 örneklerinin sırasıyla palmitik asit içeriği %11,58-13,57, %11,37-14,24, stearik asit %1,98-2,65, %2,05-2,90, oleik asit %52,14-54,58, %51,55-55,13, linoleik asit %29,09-31,72, %29,12-31,50, behenik asit %0,50-1,38, %0,49-1,16 ve lignoserik asit %0,39-0,80, %0,27-0.91 arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonuçları mikrodalga fırında yer fıstığının başarı ile kavrulabileceğini göstermiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 1 |