Loading [a11y]/accessibility-menu.js
BibTex RIS Cite

The Anthocyanin Content ofSour Cherry Nectars Sold in Markets (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 1, - , 01.02.2003

Abstract

Anthocyanins are not only responsible for the attractive color of the sour cherry based products, but they also have health benefits as shown in recent studies. Thus, this study was conducted to determine the anthocyanin content of sour cherry nectars sold in markets. Sour cherry nectars produced by 12 companies in two processing periods of 2002 and the sour cherry nectar produced at the pilot plant of the Agricultural Faculty at Ankara University were analyzed. Compared to the nectar produced at the pilot plant of the Agricultural Faculty at Ankara University, the anthocyanin content of sour cherry nectars was found to be significantly lower. The difference in the anthocyanin content may be attributed to the concentrate processed into nectar or the processed nectars were not stored under suitable conditions, or the minimum fruit content for the sour cherry nectar was not followed.

Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği

Year 2003, Volume: 28 Issue: 1, - , 01.02.2003

Abstract

Antosiyaninlerin, vişneden elde edilen ürünlerin sadece çekici rengini oluşturmakla katmadığı, son zamanlarda ortaya konduğu gibi sağlık açısından da önemli bileşikler olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu çalışma ülkemizde piyasada satılan vişne nektarlarının antosiyanin içeriklerini saptamak için yapılmıştır. Bu amaçla, 12 adet firmanın 2002 yılının iki farklı üretim dönemine ait vişne nektarları ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi meyve suyu işletmesinde üretilen vişne nektarı incelenmiştir. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümündeki meyve suyu işletmesinde mevzuata uygun olarak üretilen vişne nektarı ile kıyaslandığında, incelenen tüm vişne nektarı örneklerinin antosiyanin içeriğinin önemli düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. Antosiyanin içeriklerindeki bu farklılık, nektara işlenecek konsantrenin ya da üretilmiş nektarların elverişsiz ortamlarda depolanmış olmasına, ya da nektarda bulunması gereken minimum meyve oranına uyulmamış olmasına bağlanabilir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ayşegül Kırca This is me

Burcu Özkalp This is me

Publication Date February 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 1

Cite

APA Kırca, A. ., & Özkalp, B. . (2003). Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği. Gıda, 28(1).
AMA Kırca A, Özkalp B. Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği. The Journal of Food. February 2003;28(1).
Chicago Kırca, Ayşegül, and Burcu Özkalp. “Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği”. Gıda 28, no. 1 (February 2003).
EndNote Kırca A, Özkalp B (February 1, 2003) Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği. Gıda 28 1
IEEE A. . Kırca and B. . Özkalp, “Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği”, The Journal of Food, vol. 28, no. 1, 2003.
ISNAD Kırca, Ayşegül - Özkalp, Burcu. “Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği”. Gıda 28/1 (February 2003).
JAMA Kırca A, Özkalp B. Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Kırca, Ayşegül and Burcu Özkalp. “Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği”. Gıda, vol. 28, no. 1, 2003.
Vancouver Kırca A, Özkalp B. Piyasada Satılan Vişne Nektarlarının Antosiyanin İçeriği. The Journal of Food. 2003;28(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/