Due to its positive effects on health, herbal tea production and consumption is constantly increased in Turkey. Mountain tea (Sideritis congesta) is one of the widely consumed herbal teas and it is endemic in Mediterranean Region of Turkey. In this study, effects of infusion times and temperatures on some quality parameters of this herbal tea were studied. For this purpose, total phenolic content, antioxidant activity and colour values of the samples were analyzed. Total phenolic content and antioxidant activity of the samples ranged between 184.55-232.52 mg/L and 0.40-0.68 mg/mg DPPH (IC50), respectively. The highest total phenolic content was determined at the samples produced by 100 °C and 240 seconds infusion application. And, the highest antioxidant activity was determined by 80 °C, 240 seconds application. CIE L*, a*, b*, C and h colour values of the samples ranged between 21.16 24.21, 1.46-2.85, 5.16-7.52, 5.60-7.67 and 61.69-78.43, respectively. Different infusion times and temperatures had statistically significant effects on these quality parameters of the products.
Türkiye’de bitkisel çay üretim ve tüketimi bu tip ürünlerin sağlık üzerine muhtemel olumlu etkileri nedeniyle sürekli artma eğilimindedir. Dağ çayı (Sideritis congesta) da ülkemizde yaygın olarak tüketilen bitkisel çaylardan biri olup Akdeniz Bölgesi’nde yetişen endemik bir bitki türüdür. Çalışma; bu bitkiden çay üretimi aşamasında uygulanan demleme (infüzyon) işleminde sıcaklık ve uygulama süresinin ürün kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla elde edilen ürünlerde toplam fenolik madde, antioksidan aktivite ve renk değerleri analizleri gerçekleştirilmiştir. Örneklerin toplam fenolik madde ve antioksidan aktivite değerleri sırasıyla 184.55-232.52 mg/L ile 0.40-0.68 mg/mg DPPH (IC50) aralığında dağılım göstermiştir. Toplam fenolik madde içeriği en yüksek örnek 100 °C’de 240 saniye infüzyon uygulaması sonucu elde edilen örnek olmuştur. Antioksidan aktivitesi en yüksek olan örnek ise 80 °C’de 240 saniye infüzyon uygulanan örnek olmuştur. Ürünlerin CIE L*, a*, b*, C ve h renk değerleri de sırasıyla 21.16-24.21, 1.46-2.85, 5.16-7.52, 5.60-7.67 ile 61.69-78.43 aralığında dağılım göstermiştir. Farklı deneme koşullarının ürün kalitesi üzerinde önemli etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 39 Issue: 3 |