In this study, 46 coliform group bacteria which were isolated from various foods, were analyzed on 4 different culture media such as Tergitol TTC NKS, Endo NKS and mFC NKS that are selective for coliform group and at 2 different incubation temperatures such as 37 and 44.5oC with the control media PCA. Besides, 3 mixed cultures of those isolates were also analyzed. According to the results obtained from pure cultures, no difference was found between the culture media (P>0.01) however, the temperature factor was found as effective (P<0.01) depending on the bacterial species. While faecal coliform Escherichia coli (30 isolates) gave the same number of colonies at the temperatures of 37 and 44.5 oC, different incubation temperatures were found as effective for Enterobacter aerogenes (8 isolates) and Klebsiella pneumonia (6 of 7 isolates) and Citrobacter freundii (1 isolate) and these bacteria could not grow at 44.5 oC. One Klebsiella pneumonia isolate that showed a faecal coliform characteristic grew easily at 44.5 oC. While there was no difference between the culture media in mixed culture studies (P>0.01), the temperature differences were found as effective (P <0.01). All colonies that grew at 44.5 oC were found to be E. coli.
Çakır ‹. 2000. Koliform Grup Bakteriler ve E. coli. ‹çinde, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları.
Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisli¤i Bölümü Yayını, Geniflletilmifl 2. Baskı, Sim Matbaası, Ankara, Türkiye, s 335-344. Anonim 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi
Uygulamaları (Ed. AK Halkman). Baflak Matbaacılık Ltd. Şti, Ankara, Türkiye, 358 s. Aldsworth T, Dodd CER, Waites W. 2009. Food
Microbiology. In, Food Science and Technology (Ed. G Campbell-Platt). Wiley-Blackwell, Singapure, p 115-1
Anonim 2011. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik
Kriterler Yönetmeli¤i. 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Gazete, Ankara. mFC NKS 37 °C 5 °C 37 °C 5 °C 37 °C 5 °C 37 °C 5 °C
E. coli+Citr. freundii E. coli+Ent. aerogenes E. coli+Kleb. pneumoniae 91 30 88 48 97 58 91 59 82 57
Membran Filtrasyon Tekniği ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması
Year 2014,
Volume: 39 Issue: 5, 267 - 273, 01.10.2014
Bu çalışmada, çeşitli gıdalardan izole edilen 46 adet koliform grup üyesi bakteri, kontrol olarak PCA ile koliform grup için selektif olan Tergitol TTC NKS, Endo NKS ve mFC NKS olmak üzere 4 farklı besiyerinde ve 2 farklı inkübasyon sıcaklığında analiz edilmiş ve ayrıca karışık kültür olarak denenmiştir. Saf kültürlerde elde edilen sonuçlara göre besiyerleri arasında bir fark bulunamamıştır (P>0.01). Ancak bakteri türüne göre sıcaklık faktörünün etkisi açık olarak görülmüştür (P<0.01). Fekal koliform özelliği gösteren Escherichia coli (30 izolat), 37 ve 44.5 oC'ta aynı sayıda koloni verirken, Enterobacter aerogenes (8 izolat), Klebsiella pneumoniae (7 izolatın 6 adedi) ve Citrobacter freundii (1 izolat) için inkübasyon sıcaklığı etkili olmuş ve bu bakteriler 44.5 oC'ta gelişememişlerdir. Fekal koliform özellik gösteren 1 adet Klebsiella pneumoniae izolatı ise 44.5 oC'ta kolaylıkla gelişmiştir. Karışık kültürlerde besiyeri farkı yok iken (P>0.01) sıcaklık farkı etkili olmuştur (P<0.01). 44.5 oC'ta gelişebilen tüm kolonilerin E. coli olduğu anlaşılmıştır.
Çakır ‹. 2000. Koliform Grup Bakteriler ve E. coli. ‹çinde, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları.
Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisli¤i Bölümü Yayını, Geniflletilmifl 2. Baskı, Sim Matbaası, Ankara, Türkiye, s 335-344. Anonim 2005. Merck Gıda Mikrobiyolojisi
Uygulamaları (Ed. AK Halkman). Baflak Matbaacılık Ltd. Şti, Ankara, Türkiye, 358 s. Aldsworth T, Dodd CER, Waites W. 2009. Food
Microbiology. In, Food Science and Technology (Ed. G Campbell-Platt). Wiley-Blackwell, Singapure, p 115-1
Anonim 2011. Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik
Kriterler Yönetmeli¤i. 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Gazete, Ankara. mFC NKS 37 °C 5 °C 37 °C 5 °C 37 °C 5 °C 37 °C 5 °C
E. coli+Citr. freundii E. coli+Ent. aerogenes E. coli+Kleb. pneumoniae 91 30 88 48 97 58 91 59 82 57
Taştemür, S. ., & Halkman, A. K. . (2014). Membran Filtrasyon Tekniği ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması. Gıda, 39(5), 267-273. https://doi.org/10.15237/gida.GD14012
AMA
Taştemür S, Halkman AK. Membran Filtrasyon Tekniği ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması. The Journal of Food. October 2014;39(5):267-273. doi:10.15237/gida.GD14012
Chicago
Taştemür, Sevda, and A. Kadir Halkman. “Membran Filtrasyon Tekniği Ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması”. Gıda 39, no. 5 (October 2014): 267-73. https://doi.org/10.15237/gida.GD14012.
EndNote
Taştemür S, Halkman AK (October 1, 2014) Membran Filtrasyon Tekniği ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması. Gıda 39 5 267–273.
IEEE
S. . Taştemür and A. K. . Halkman, “Membran Filtrasyon Tekniği ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması”, The Journal of Food, vol. 39, no. 5, pp. 267–273, 2014, doi: 10.15237/gida.GD14012.
ISNAD
Taştemür, Sevda - Halkman, A. Kadir. “Membran Filtrasyon Tekniği Ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması”. Gıda 39/5 (October 2014), 267-273. https://doi.org/10.15237/gida.GD14012.
JAMA
Taştemür S, Halkman AK. Membran Filtrasyon Tekniği ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması. The Journal of Food. 2014;39:267–273.
MLA
Taştemür, Sevda and A. Kadir Halkman. “Membran Filtrasyon Tekniği Ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması”. Gıda, vol. 39, no. 5, 2014, pp. 267-73, doi:10.15237/gida.GD14012.
Vancouver
Taştemür S, Halkman AK. Membran Filtrasyon Tekniği ile Koliform Analizinde Kullanılan Besiyerlerinin Kıyaslanması. The Journal of Food. 2014;39(5):267-73.