BibTex RIS Cite

Determination of Microbiological, Chemical and Organolptic Properties of Urfa Cheese (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 3, - , 01.06.2003

Abstract

In this study microbiological, chemical and organoleptic properties of Urfa cheese sold in Ankara market were determined. The average results of the microbiological investigations on TAMB (total aerobic mesophilic bacteria), the yeasts and moulds, the coliform group bacteria, E. coli and S. aureus were found as 1,0x109cfu/g, 1,0x107 cfu/g, 3,5x106 MPN/g, 1,1x106 MPN/g and 1,3x105 cfu/g respectively. These data show that the hygiene rules are not followed during the production and marketing of the Urfa cheese so that it has a bad microbiological quality. The results of Chemical analyses included dry matter, tat, fat in dry matter, protein, salt, salt in dry matter, ash, titratable acidity (% in lactic acid), pH, total nitrogen, water soluble nitrogen, ripening coefficient, non-protein nitrogen values of the samples were determined as, 48,33 %, 22,96 %, 47,48 %, 17,53 %, 6,80 %, 17,53 %, 2,107 %, 1,23 %, 5,44 pH, 2,747 %, 0,411 %, 15,25 % and 0,26 %, respectively.  In organoleptic examination, the samples were got 51,64 point over 100 approximately. As a result, it was concluded that cheese samples don't have standard quality and the hygiene rules were not followed during production and marketing. 

Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması

Year 2003, Volume: 28 Issue: 3, - , 01.06.2003

Abstract

Bu araştırmada Ankara İli merkezinde satışa sunulan Urfa peynirlerinin mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri belirlenmiştir. Mikrobiyolojik incelemeler sonucunda, örneklerde ortalama olarak; 1,0x109 kob/g TAMB (toplam aerobik mezofil bakteri), 1,0x107 kob/g maya ve küf, 3,5x106 EMS/g koliform bakteri, 1,1 x106 EMS/g E. coli ve 1,3x103 kob/g S. aureus olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, Urfa peynirlerinin üretiminde ve pazarlanması sırasında hijyenik kurallara uyulmadığını ve kötü bir mikrobiyolojik kaliteye sahip olduğunu göstermektedir. Kimyasal analizler sonucu örneklerin kurumadde, yağ, kurumaddede yağ, protein, tuz, kurumaddede tuz, kül, titrasyon asilliği (yüzde laktik asit cinsinden), pH, toplam azot, suda eriyen azot, olgunlaşma katsayısı ve protein olmayan azot değerleri sırasıyla % 48,33, % 22,96, % 47,48, % 17,53, % 6,80, % 17,53, % 2,107, % 1,23, 5,44 pH, % 2,747, % 0,411, % 15,25 ve % 0,26 olarak belirlenmiştir. Duyusal nitelikler bakımından ise; peynirlerin 100 puan üzerinden ortalama 53,71 puan aldıkları tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan Urfa peynirlerinin standart bir kalitede olmadığı, üretiminde ve pazarlanmasında hijyenik kurallara uyulmadığı anlaşılmaktadır.    

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Atilla Yetişmeyen This is me

Filiz Yıldız This is me

Publication Date June 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 3

Cite

APA Yetişmeyen, A. ., & Yıldız, F. . (2003). Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması. Gıda, 28(3).
AMA Yetişmeyen A, Yıldız F. Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması. The Journal of Food. June 2003;28(3).
Chicago Yetişmeyen, Atilla, and Filiz Yıldız. “Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal Ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması”. Gıda 28, no. 3 (June 2003).
EndNote Yetişmeyen A, Yıldız F (June 1, 2003) Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması. Gıda 28 3
IEEE A. . Yetişmeyen and F. . Yıldız, “Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması”, The Journal of Food, vol. 28, no. 3, 2003.
ISNAD Yetişmeyen, Atilla - Yıldız, Filiz. “Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal Ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması”. Gıda 28/3 (June 2003).
JAMA Yetişmeyen A, Yıldız F. Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Yetişmeyen, Atilla and Filiz Yıldız. “Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal Ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması”. Gıda, vol. 28, no. 3, 2003.
Vancouver Yetişmeyen A, Yıldız F. Urfa Peynirlerinin Mikrobiyolojik, Kimyasal ve Duyusal Niteliklerinin Saptanması. The Journal of Food. 2003;28(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/