In this study, production of red color pigment from the red grape pomace which is a waste of wine factories and various experiments were made on analytical properties of concentrated red grape color pigments. The amount of pigment in red grape pomace was determined and the yield calculated. According to the results the pigment obtained from red grape pomace can be used in food industry and is a natural pigment having no carcinogen effect. It is possible to produce 10.000 tons Per year natural red color pigment from red grape pomace being wasted in fermentation. These pigments are soluble in water and also known as antocyanins.
Bu çalışmada, şarap fabrikası atığı olan kırmızı üzüm cibresinde bulunan kırmızı boyar bileşiklerin elde edilmesi ve konsantre cibre boyasının analitik karakteri üzerine tayinler yapılmıştır. Kullanılan kırmızı üzüm cibresindeki boya miktarı belirlenerek, verim hesaplanmıştır. Sonuçlara göre cibreden hazırlanan boya gıda sanayiinde kullanılabilen, kanserojen etkisi olmayan doğal bir boyadır. Fermentasyon atığı cibreden yılda 10.000 ton doğal boyar bileşiklerin elde edilmesi mümkündür. Bu boyar maddeler suda çözünebilen bileşikler olup, antosiyaninler olarak da bilinmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 1, 1993 |
Published in Issue | Year 1993 Volume: 18 Issue: 4 |