BibTex RIS Cite

Production of Glycerol by Biochemical Routes and Its Importance in Wine Fermentations (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 4, - , 01.08.2003

Abstract

Glycerol is an important polyalcohol which can be used for different purposes in food industry and other many industries, it is determined that glycerol is formed as a by-product during the fermentation process in alcoholic beverages, making positive effect especially on wine's sensory properties. Besides production by chemical synthesis, glycerol is also known to be produced by biochemical processes, in which microorganisms are used. Studies especially on production of glycerol by osmophilic yeasts have widely increased in recent years. It is reported that studies on wine strains of Saccharomyces cerevisiae have been mostly about genetic applications yielding high glycerol producing strains. In this review, microbial routes of glycerol production are introduced; importance of glycerol in alcoholic beverages and recent developments on this subject are also pointed out.  

Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi

Year 2003, Volume: 28 Issue: 4, - , 01.08.2003

Abstract

Gliserin, gıda endüstrisi ve diğer bir çok endüstride farklı amaçlarla kullanılabilen önemli bir polialkoldür. Gliserinin ayrıca, alkollü içkilerde fermantasyon sırasında oluşan bir yan ürün olduğu ve özellikle şarabın duyusal özelliklerini olumlu yönde etkilediği de belirtilmektedir. Kimyasal sentez yoluyla üretilmesinin yanı sıra, gliserinin mikroorganizmaların kullanıldığı biyokimyasal prosesle de üretildiği bilinmektedir. Son yıllarda özellikle ozmofilik mayalar tarafından gliserin üretimi konusundaki çalışmalar artmıştır Saccharomyces cerevisiae' nın şarapta kullanılan suşları ile yapılan çalışmaların ise daha çok, yüksek miktarda gliserin üretebilen suşların eldesine yönelik genetik uygulamalar olduğu bildirilmektedir. Bu derlemede, mikrobiyal gliserin üretim yöntemleri üzerinde durulmuş, ayrıca gliserinin alkollü içkilerdeki önemine ve bu konudaki son gelişmelere yer verilmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Seda Karasu Yalçın This is me

Z. Yesim Özbaş This is me

Publication Date August 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 4

Cite

APA Yalçın, S. K. ., & Özbaş, Z. Y. . (2003). Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi. Gıda, 28(4).
AMA Yalçın SK, Özbaş ZY. Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi. The Journal of Food. August 2003;28(4).
Chicago Yalçın, Seda Karasu, and Z. Yesim Özbaş. “Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi Ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi”. Gıda 28, no. 4 (August 2003).
EndNote Yalçın SK, Özbaş ZY (August 1, 2003) Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi. Gıda 28 4
IEEE S. K. . Yalçın and Z. Y. . Özbaş, “Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi”, The Journal of Food, vol. 28, no. 4, 2003.
ISNAD Yalçın, Seda Karasu - Özbaş, Z. Yesim. “Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi Ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi”. Gıda 28/4 (August 2003).
JAMA Yalçın SK, Özbaş ZY. Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Yalçın, Seda Karasu and Z. Yesim Özbaş. “Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi Ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi”. Gıda, vol. 28, no. 4, 2003.
Vancouver Yalçın SK, Özbaş ZY. Gliserinin Biyokimyasal Yollarla Üretimi ve Şarap Fermentasyonlarındaki Önemi. The Journal of Food. 2003;28(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/