BibTex RIS Cite

Changes of Major Phenolic Compounds, Major Carotenoids and L-Ascorbic Acid Composition Determined by HPLC in Persimmon (Diospyros kaki L.) During Ripening (in English)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 4, - , 01.08.2003

Abstract

In this study, major phenolic compounds, major carotenoids and L-ascorbic acid change of fuyu (non-astringent) and hachiya (astringent) cultivars of persimmon were studied by HPLC during ripening period. Especially in hachiya cv, known to be astringent, phenolic compounds decreased from 3747,0 mg/kg to 132,05 mg/kg at the end of ripening. The highest value of phenolic compounds was 84,7 mg/kg during ripening, decreasing to 39,6 mg/kg for fuyu cv. Carotenoids steadily increased to 36,5 mg/kg and 73,5 mg/kg at the end of ripening in fuyu and hachiya cvs, respectively. L-ascorbic acid amount decreased to 15,4 mg/kg in fuyu cv but increased to 15,9 mg/kg in hachiya cv at the end of ripening.  

Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 4, - , 01.08.2003

Abstract

Bu araştırmada Trabzon hurmasının fuyu (buruk olmayan) ve hachiya (buruk) çeşitlerinin olgunlaşma periyodunda ana fenolik bileşik, ana karotenoid bileşik ve L-askorbik asit değişimi HPLC ile belirlenmiştir. Özellikle buruk olan hachiya çeşidinde olgunlaşma sırasında fenolik bileşikler önemli miktarda azalma göstermiştir; en yüksek 3747,0 mg/kg değerinden 132,05 mg/kg değerine düşmüştür. Bu değerler fuyu çeşidinde ise en yüksek 84,7 mg/kg bulunurken olgunlaşma sonunda 39,6 mg/kg düzeyine kadar düşmüştür. Toplam karotenoid bileşik miktarı ise artış göstermiş ve fuyu ve hachiya çeşitlerinde sırasıyla 36,5 mg/kg ve 73,5 mg/kg değerlerine ulaşmıştır. L-askorbik asit miktarı olgunlaşma sonunda fuyu çeşidinde azalmış (15,4 mg/kg) hachiya çeşidinde ise artmıştır (15,9 mg/kg).  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Karhan This is me

Nevzat Artık This is me

Feramuz Özdemir This is me

Publication Date August 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 4

Cite

APA Karhan, M. ., Artık, N. ., & Özdemir, F. . (2003). Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce). Gıda, 28(4).
AMA Karhan M, Artık N, Özdemir F. Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce). The Journal of Food. August 2003;28(4).
Chicago Karhan, Mustafa, Nevzat Artık, and Feramuz Özdemir. “Trabzon Hurmasının (Diospyros Kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC Ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik Ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce)”. Gıda 28, no. 4 (August 2003).
EndNote Karhan M, Artık N, Özdemir F (August 1, 2003) Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce). Gıda 28 4
IEEE M. . Karhan, N. . Artık, and F. . Özdemir, “Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce)”, The Journal of Food, vol. 28, no. 4, 2003.
ISNAD Karhan, Mustafa et al. “Trabzon Hurmasının (Diospyros Kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC Ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik Ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce)”. Gıda 28/4 (August 2003).
JAMA Karhan M, Artık N, Özdemir F. Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce). The Journal of Food. 2003;28.
MLA Karhan, Mustafa et al. “Trabzon Hurmasının (Diospyros Kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC Ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik Ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce)”. Gıda, vol. 28, no. 4, 2003.
Vancouver Karhan M, Artık N, Özdemir F. Trabzon Hurmasının (Diospyros kaki L) Olgunlaşma Sürecinde HPLC ile Belirlenen Majör Fenolik Bileşik, Majör Karotenoid Bileşik ve L-Askorbik Asit Kompozisyonunun Değişimi (İngilizce). The Journal of Food. 2003;28(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/