Lipids are the most important components of milk. The role of lipids in the organism is highly varied. The main functions are to participate in the formation of cell wall, to provide energy and to include enzymes and hormones. Some of the deteriorations can be occurred in lipids and lipid containing food materials during the storage period. In this article some of the information about the structure of the lipids and lipolysis and lipid oxidation events occurred during the storage period was given.
Lipidler sütün en önemli organik bileşikleridir. Lipidlerin organizmadaki fonksiyonları oldukça farklıdır. Esas fonksiyonları hücre duvarının yapısında bulunmaları, enerji vermeleri, enzim ve hormanları içermeleridir. Yağ ve yağları içeren gıda maddelerinde depolama süresince bazı bozulmalar meydana gelmektedir. Bu makalede lipidlerin yapısını oluşturan yağ çekirdeğinin yapısı, bileşenleri ve depolama süresince meydana gelen lipoliziz ve lipid oksidasyonu hakkında bilgi verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 6 |