BibTex RIS Cite

Aroma Components in Grapes and Their Importance in Winemaking (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 6, - , 01.12.2003

Abstract

Aroma is an important quality factor in grapes and wines. The aroma in grapes and wines consists of volatile compounds, at concentrations ranging from a few ng/l to several mg/l. There are four main sources of aroma in wines; the varietal aromas from grapes, the aromas from treatments prior to fermentation (crushing, pressing, maceration), the fermentation aromas from alcoholic and malolactic fermentations, the aromas from chemical and enzymatic reaction occurring during aging. Among these, the varietal aroma from grapes play a more decisive role in the quality and regional character of wines than any other aroma components. in this review, the focus is on the free fraction of aroma (terpenes, pyrazines, methyl anthranilate) and aroma precursors (glycosides carotenoids, phenolic acids, cystein) of grapes, their location in grapes and their development during ripening.  

Üzümlerde Aroma Maddeleri ve Şarapçılık Açısından Önemi

Year 2003, Volume: 28 Issue: 6, - , 01.12.2003

Abstract

Aroma üzüm ve şaraplarda önemli bir kalite kriteridir. Üzüm ve şaraplarda aroma, miktarları birkaç ng/l'den birkaç mg/l'ye kadar değişen uçucu bileşiklerden ileri gelir Şaraplarda aroma maddeleri kaynaklarına göre dört grup altında toplanır. Bunlar, üzümden kaynaklanan çeşit aroması, fermantasyondan önce uygulanan işlemlerden (ezme, sıkma, maserasyon) kaynaklanan aroma, etil alkol ve malolaktik fermantasyon sırasında oluşan fermantasyon aroması ve olgunlaşma sırasında oluşan olgunluk aromasıdır. Bunlardan üzümden gelen çeşit aroması şarapların kalitesi ve bölgesel özellikleri üzerinde diğer aroma kaynaklarına göre daha etkin rol oynamaktadır. Bu derlemede, üzümlerde bulunan serbest aroma maddeleri (terpenler, pirazinler, metil antranilat} ve öncül aroma kaynakları (glikozidler, karotenoidler, fenolik asitler, sistein) üzerinde durulmuş ve bunların tanedeki dağılımları, olgunlaşma süresince gelişimleri incelenmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Turgut Cabaroğlu This is me

Publication Date December 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 6

Cite

APA Cabaroğlu, T. . (2003). Üzümlerde Aroma Maddeleri ve Şarapçılık Açısından Önemi. Gıda, 28(6).
AMA Cabaroğlu T. Üzümlerde Aroma Maddeleri ve Şarapçılık Açısından Önemi. The Journal of Food. December 2003;28(6).
Chicago Cabaroğlu, Turgut. “Üzümlerde Aroma Maddeleri Ve Şarapçılık Açısından Önemi”. Gıda 28, no. 6 (December 2003).
EndNote Cabaroğlu T (December 1, 2003) Üzümlerde Aroma Maddeleri ve Şarapçılık Açısından Önemi. Gıda 28 6
IEEE T. . Cabaroğlu, “Üzümlerde Aroma Maddeleri ve Şarapçılık Açısından Önemi”, The Journal of Food, vol. 28, no. 6, 2003.
ISNAD Cabaroğlu, Turgut. “Üzümlerde Aroma Maddeleri Ve Şarapçılık Açısından Önemi”. Gıda 28/6 (December 2003).
JAMA Cabaroğlu T. Üzümlerde Aroma Maddeleri ve Şarapçılık Açısından Önemi. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Cabaroğlu, Turgut. “Üzümlerde Aroma Maddeleri Ve Şarapçılık Açısından Önemi”. Gıda, vol. 28, no. 6, 2003.
Vancouver Cabaroğlu T. Üzümlerde Aroma Maddeleri ve Şarapçılık Açısından Önemi. The Journal of Food. 2003;28(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/