In this research, it were analyzed 22 groundnuts, 13 pistachios and 9 almonds samples obtained from Erzurum market. Thin Layer Chromatography technique was used to measure of aflatoxins (B+G). It was determined that 5 (27.7%) of groundnuts, 3 (23.1%) of pistachios and 2 (22.2%) of almonds includes aflatoxins. The amounts of aflatoxins for all samples (44) ranged between 1.7 and 18.3 ppb. The maximum aflatoxin level (18.3 ppb) is determined in 1 groundnuts sample.
Bu çalışmada, Erzurum piyasasından temin edilen 22 yerfıstığı, 13 Antepfıstığı ve 9 badem numunesi aflatoksin kontaminasyonu bakımından analiz edilmiştir. İnce Tabaka Kromatografisi (İTK) yöntemi ile incelenen yerfıstığı örneklerinin 5'inde (%22,7), Antepfıstığı örneklerinin 3'ünde (%23,1) ve badem örneklerinin 2'sinde (%22,2) aflatoksin (B+G)'ye rastlanmıştır. Tüm örneklerde (44) aflatoksin miktarı 1,7-18,3 ppb arasında değişmiştir. En yüksek aflaloksine (18,3 ppb) yerfıstığı örneğinde rastlanmşıtır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 6 |