BibTex RIS Cite

The Use of Simplesse 100 in the Production of Low Calorie Yoghurt (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 6, - , 01.12.2003

Abstract

In this study the effects of using Simplesse® 100 (as 0.5, 1.0 %) that are protein based fat replacers on the quality of set type yoghurt were investigated. In studies, yoghurt samples stored for 14 days at 4 °C and some physical, chemical and sensory properties were also evaluated, on the 1st, 7th, and 14th days of storage. According to the results of statistical analysis, using the different ratio fat replacers affected the values of wheying off, viscosity, firmness, total solids, fat, protein, lactose. Whereas acidity, tyrosine, acid values were not influenced by the fat replacers ratio. The use of fat replacers improved the preferences of the yoghurt samples.  

Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı

Year 2003, Volume: 28 Issue: 6, - , 01.12.2003

Abstract

Bu araştırmada protein kaynaklı yağ ikame maddesi olan Simplesse® 100'ün farklı oranlarda (% 0,5 ve % 1) kullanımının set tipi yarım yağlı ve yağsız yoğurt kalitesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada elde edilen yoğurt örnekleri 14 gün süreyle 4°C de depolanmış ve depolamanın 1, 7 ve 14. günlerinde kimi fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri saptanmıştır. Yapılan istatistik değerlendirme sonucuna göre kullanılan yağ ikame maddesi oranlarının üretilen yoğurtların su salma , viskozite, sertlik, kurumadde, yağ, protein, laktoz ve kül üzerine etkisinin önemli olduğu bulunmuştur. Ancak asitlik, tirozin ve asit değeri üzerine etkinin önemsiz olduğu görülmüştür. Simplesse® 100 kulanımının yoğurt örneklerinin beğeni derecesini arttırdığı saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Harun Uysal This is me

Özer Kınık This is me

Necati Akbulut This is me

Ziba Güley This is me

Publication Date December 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 6

Cite

APA Uysal, H. ., Kınık, Ö. ., Akbulut, N. ., Güley, Z. . (2003). Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı. Gıda, 28(6).
AMA Uysal H, Kınık Ö, Akbulut N, Güley Z. Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı. The Journal of Food. December 2003;28(6).
Chicago Uysal, Harun, Özer Kınık, Necati Akbulut, and Ziba Güley. “Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı”. Gıda 28, no. 6 (December 2003).
EndNote Uysal H, Kınık Ö, Akbulut N, Güley Z (December 1, 2003) Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı. Gıda 28 6
IEEE H. . Uysal, Ö. . Kınık, N. . Akbulut, and Z. . Güley, “Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 28, no. 6, 2003.
ISNAD Uysal, Harun et al. “Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı”. Gıda 28/6 (December 2003).
JAMA Uysal H, Kınık Ö, Akbulut N, Güley Z. Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Uysal, Harun et al. “Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı”. Gıda, vol. 28, no. 6, 2003.
Vancouver Uysal H, Kınık Ö, Akbulut N, Güley Z. Düşük Kalorili Yoğurt Üretiminde Simplesse 100 Kullanımı. The Journal of Food. 2003;28(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/