In Turkey drying of bulgur usually carries out in thin-layer on the fabric or paper covers over soil or concrete place in mild weather conditions (end of summer-beginning of fail) in natural ambient. In this study, dynamics of drying of bulgur made from hard wheat (it is called Çankırı in eastern part of Turkey) is examined at different air velocity and air temperature. The effect of velocity and temperature of air used in this study on drying is examined. It is observed that the mathematical model in good agreement with the experimental data is logarithmic model. For this bulgur the constant of thin-layer drying and material constants of selected logarithmic model is determined. It is also observed that experimental data is in good agreement with logarithmic model for drying.
Ülkemizde bulgurun kurutulması genellikle toprak ve beton sergi yerlerinde bez, kağıt vb. örtüler üzerinde sıcaklıklarının çok sıcak olmadığı bir dönemde (yaz sonu-son bahar başlangıcı) doğal ortamda yapılmaktadır. Bu çalışmada sert buğdaydan (Doğu Anadolu bölgesinde Çankırı olarak adlandırılır) yapılmış bulgur tepsili kurutucuda farklı hava hızlarında ve sıcaklıklarında kurutularak bulgurun kuruma dinamiği incelendi. Kurutmada kullanılan hava hızının ve sıcaklığının kuruma hızı üzerindeki etkisi araştırıldı. Deneysel verilere uyan matematiksel modelin logaritmik model olduğu görüldü. Bu bulgur için önerilen logaritmik kurutma modeline ait kuruma sabiti ve kurumaya tabi tutulan madde sabitleri bulundu, önerilen kurutma modeli ile deneysel verilerin uyum içerisinde oduğu gözlendi.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2003 |
Published in Issue | Year 2003 Volume: 28 Issue: 6 |