BibTex RIS Cite

Drying of Bulgur Made from Hard Wheat in Tray Dryer (Turkish with English Abstract)

Year 2003, Volume: 28 Issue: 6, - , 01.12.2003

Abstract

In Turkey drying of bulgur usually carries out in thin-layer on the fabric or paper covers over soil or concrete place in mild weather conditions (end of summer-beginning of fail) in natural ambient. In this study, dynamics of drying of bulgur made from hard wheat (it is called Çankırı in eastern part of Turkey) is examined at different air velocity and air temperature. The effect of velocity and temperature of air used in this study on drying is examined. It is observed that the mathematical model in good agreement with the experimental data is logarithmic model. For this bulgur the constant of thin-layer drying and material constants of selected logarithmic model is determined. It is also observed that experimental data is in good agreement with logarithmic model for drying.  

Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması

Year 2003, Volume: 28 Issue: 6, - , 01.12.2003

Abstract

Ülkemizde bulgurun kurutulması genellikle toprak ve beton sergi yerlerinde bez, kağıt vb. örtüler üzerinde sıcaklıklarının çok sıcak olmadığı bir dönemde (yaz sonu-son bahar başlangıcı) doğal ortamda yapılmaktadır. Bu çalışmada sert buğdaydan (Doğu Anadolu bölgesinde Çankırı olarak adlandırılır) yapılmış bulgur tepsili kurutucuda farklı hava hızlarında ve sıcaklıklarında kurutularak bulgurun kuruma dinamiği incelendi. Kurutmada kullanılan hava hızının ve sıcaklığının kuruma hızı üzerindeki etkisi araştırıldı. Deneysel verilere uyan matematiksel modelin logaritmik model olduğu görüldü. Bu bulgur için önerilen logaritmik kurutma modeline ait kuruma sabiti ve kurumaya tabi tutulan madde sabitleri bulundu, önerilen kurutma modeli ile deneysel verilerin uyum içerisinde oduğu gözlendi.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fethi Kamışlı This is me

Publication Date December 1, 2003
Published in Issue Year 2003 Volume: 28 Issue: 6

Cite

APA Kamışlı, F. . (2003). Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması. Gıda, 28(6).
AMA Kamışlı F. Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması. The Journal of Food. December 2003;28(6).
Chicago Kamışlı, Fethi. “Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması”. Gıda 28, no. 6 (December 2003).
EndNote Kamışlı F (December 1, 2003) Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması. Gıda 28 6
IEEE F. . Kamışlı, “Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması”, The Journal of Food, vol. 28, no. 6, 2003.
ISNAD Kamışlı, Fethi. “Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması”. Gıda 28/6 (December 2003).
JAMA Kamışlı F. Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması. The Journal of Food. 2003;28.
MLA Kamışlı, Fethi. “Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması”. Gıda, vol. 28, no. 6, 2003.
Vancouver Kamışlı F. Sert Buğdaydan Yapılmış Bulgurun Tepsili Kurutucuda Kurutulması. The Journal of Food. 2003;28(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/