BibTex RIS Cite

Low Calorie Cake Production: I. Formula Optimization (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

Cake properties of the samples prepared with N-Flate (consisting of non-fat dried milk powder, modified potato starch, guar gum and emulsifier), Paselli formula (potato maltodextrin, mono and diglyceride and propylene glycol monoesters) and CMC formula (carboxy methyl cellulose, mono and diglyceride and propylene glycol mono esters) were compared. For each fat level optimum combination of replacers were determined. Cakes properties such as cake volume, crust and crumb properties, tenderness, gumminess prepared with fat replacers at 50 % of fat level with N-Flate, CMC carboxy methyl cellulose) and Paselli-SA2 (potato maltodextrin) were not significantly different from the control (p<0,05). N-Flate, CMC and Paselli-SA2) levels for these cakes were 8-10%, 1% and 20%, respectively.   

Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

Bu çalışmada N-Flate (yağsız süt tozu, modifiye mısır nişastası, guar gam ve emülgatör karışımı), CMC formülü (karboksi metil selüloz, mono-digliseritler ve propilen glikol monoesterleri karışımı) ve Paselli formülü (patates maltodekstrini, mono-digliseritler ve propilen glikol monoesterleri karışımı) ile üretilen keklerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Farklı yağ seviyelerinde en iyi kek üretimi için gerekli olan ikame edicilerin oranları belirlenmiştir. Standarda en yakın kekler, formüldeki yağın %50 oranında azaltılıp, yağ ikamelerinden N-Flate in %8-10, CMC (karboksi metil selüloz) 'nin %1 ve Paselli-SA2 (patates maltodekstrini)'nin ise %20 seviyelerinde kullanılmasıyla üretilmiştir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

İsmail Sait Doğan This is me

Önder Yıldız This is me

Publication Date February 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 1

Cite

APA Doğan, İ. S. ., & Yıldız, Ö. . (2004). Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu. Gıda, 29(1).
AMA Doğan İS, Yıldız Ö. Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu. The Journal of Food. February 2004;29(1).
Chicago Doğan, İsmail Sait, and Önder Yıldız. “Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu”. Gıda 29, no. 1 (February 2004).
EndNote Doğan İS, Yıldız Ö (February 1, 2004) Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu. Gıda 29 1
IEEE İ. S. . Doğan and Ö. . Yıldız, “Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu”, The Journal of Food, vol. 29, no. 1, 2004.
ISNAD Doğan, İsmail Sait - Yıldız, Önder. “Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu”. Gıda 29/1 (February 2004).
JAMA Doğan İS, Yıldız Ö. Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Doğan, İsmail Sait and Önder Yıldız. “Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu”. Gıda, vol. 29, no. 1, 2004.
Vancouver Doğan İS, Yıldız Ö. Düşük Kalorili Kek Üretimi: 1. Formül Optimizasyonu. The Journal of Food. 2004;29(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/