BibTex RIS Cite

The Usage of Acid Activated Bleaching Earth and Synthetic Silika in the Bleaching of Oils (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

in this study; degummed and neutralized cottonseed oil is used as raw material; which certainly causes technological problems during bleaching as a result of its considerable gossypol concentration. Therefore; process parameters and adsorbent used is of crucial importance when bleaching cottonseed oil. Beaching experiments are carried out in batches by using two acid activated clays and the process efficiencies of these adsorbents are investigated by correlating the results with Freundlich isotherm to determine the activity constants; namely, K and n values. Moreover; synthetic silica pretreatment is involved prior to bleaching; and the effects of this pretreatment on the bleaching efficiencies of the two clays are investigated. The results showed that, synthetic silica pretreatment increased the adsorption capacity of acid activated bleaching earth especially when processing neutral oils having high soap content and considerable pigment concentration.  

Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı

Year 2004, Volume: 29 Issue: 1, - , 01.02.2004

Abstract

Bu çalışmada; asitle aktifleştirilmiş ağartma toprakları ve sentetik silikanın renk açma işlemi üzerindeki etkileri, degumming (yapışkan maddelerin giderilmesi) ve nötralizasyon işlemlerinden geçirilmiş pamuk yağı kullanılarak incelenmiştir. Denemelerde, adsorbant olarak kullanılan asitle aktifleştirilmiş iki farklı ağartma toprağının 90 °C ve 110 °C sıcaklıklara ait Freundlich izotermleri oluşturularak bu adsorbantların renk açma etkinliklerinin bir ölçütü olan K ve n değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca; renk açma işlemi öncesinde yağa sentetik silika ilavesinin, kullanılan ağartma topraklarının renk maddelerini adsorplama derecesi üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Genel olarak sentetik silika kullanımının, özellikle sabun içeriği ve başlangıç renk değerleri yüksek yağlarda, kullanılan ağartma toprağının adsorbsiyon kapasitesini arttırdığı saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Fahri Yemişoğlu This is me

Aytaç S. Gümüşkesen This is me

Publication Date February 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 1

Cite

APA Yemişoğlu, F. ., & Gümüşkesen, A. S. . (2004). Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. Gıda, 29(1).
AMA Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS. Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. The Journal of Food. February 2004;29(1).
Chicago Yemişoğlu, Fahri, and Aytaç S. Gümüşkesen. “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları Ve Sentetik Silikanın Kullanımı”. Gıda 29, no. 1 (February 2004).
EndNote Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS (February 1, 2004) Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. Gıda 29 1
IEEE F. . Yemişoğlu and A. S. . Gümüşkesen, “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 29, no. 1, 2004.
ISNAD Yemişoğlu, Fahri - Gümüşkesen, Aytaç S. “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları Ve Sentetik Silikanın Kullanımı”. Gıda 29/1 (February 2004).
JAMA Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS. Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Yemişoğlu, Fahri and Aytaç S. Gümüşkesen. “Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları Ve Sentetik Silikanın Kullanımı”. Gıda, vol. 29, no. 1, 2004.
Vancouver Yemişoğlu F, Gümüşkesen AS. Yağların Renk Açma İşleminde Asitle Aktifleştirilmiş Ağartma Toprakları ve Sentetik Silikanın Kullanımı. The Journal of Food. 2004;29(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/