In this study some characteristics of pectin methylesterase (PME) from cucumbers were determined. PME from cucumbers was very heat stabile below 60 °C and showed activation at 55°C. However, it showed rapid inactivation at 80 oC and 90 oC. The optimum temperature and pH of PME activity were 60°C and 9.0, respectively.
Bu çalışmada hıyarlarda bulunan pektin metilesteraz enziminin (PME) işleme açısından önemli olabilecek bazı nitelikleri belirlenmiştir. Buna göre hıyar PME enziminin 60°C ve daha düşük sıcaklıklarda ısıya oldukça dirençli olduğu, hatta 55 °C'de aktive olduğu, buna karşın 80° ve 90 °C'lerde hızla inaktive olduğu belirlenmiştir. Ayrıca PME enziminin optimum sıcaklığı 60°C, optimum pH'sı ise 9.0 olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 29 Issue: 1 |