In this study some characteristics of pectin methylesterase (PME) from cucumbers were determined. PME from cucumbers was very heat stabile below 60 °C and showed activation at 55°C. However, it showed rapid inactivation at 80 oC and 90 oC. The optimum temperature and pH of PME activity were 60°C and 9.0, respectively.
Bu çalışmada hıyarlarda bulunan pektin metilesteraz enziminin (PME) işleme açısından önemli olabilecek bazı nitelikleri belirlenmiştir. Buna göre hıyar PME enziminin 60°C ve daha düşük sıcaklıklarda ısıya oldukça dirençli olduğu, hatta 55 °C'de aktive olduğu, buna karşın 80° ve 90 °C'lerde hızla inaktive olduğu belirlenmiştir. Ayrıca PME enziminin optimum sıcaklığı 60°C, optimum pH'sı ise 9.0 olarak belirlenmiştir.
Yemencioğlu, A. ., & Cemeroğlu, B. . (2004). Kornison (Cucumis sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin bazı Nitelikleri. Gıda, 29(1).
AMA
Yemencioğlu A, Cemeroğlu B. Kornison (Cucumis sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin bazı Nitelikleri. The Journal of Food. February 2004;29(1).
Chicago
Yemencioğlu, Ahmet, and Bekir Cemeroğlu. “Kornison (Cucumis Sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin Bazı Nitelikleri”. Gıda 29, no. 1 (February 2004).
EndNote
Yemencioğlu A, Cemeroğlu B (February 1, 2004) Kornison (Cucumis sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin bazı Nitelikleri. Gıda 29 1
IEEE
A. . Yemencioğlu and B. . Cemeroğlu, “Kornison (Cucumis sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin bazı Nitelikleri”, The Journal of Food, vol. 29, no. 1, 2004.
ISNAD
Yemencioğlu, Ahmet - Cemeroğlu, Bekir. “Kornison (Cucumis Sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin Bazı Nitelikleri”. Gıda 29/1 (February 2004).
JAMA
Yemencioğlu A, Cemeroğlu B. Kornison (Cucumis sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin bazı Nitelikleri. The Journal of Food. 2004;29.
MLA
Yemencioğlu, Ahmet and Bekir Cemeroğlu. “Kornison (Cucumis Sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin Bazı Nitelikleri”. Gıda, vol. 29, no. 1, 2004.
Vancouver
Yemencioğlu A, Cemeroğlu B. Kornison (Cucumis sativus) Pektin Metilesteraz Enziminin bazı Nitelikleri. The Journal of Food. 2004;29(1).