in this study, some post-storage quality and physiological properties of 20 potato variety tubers, the yield and adaptation abilities during 1998/1999 and 1999/2000. Weight loss, specific gravity change, dry matter change, starch, the ratio of woken up tubers, the ratio of sprouting tubers, the ratio of non-sprouting tubers and the ratio of diseased tubers of varieties used in this investigation were changed between %5.78-13.49, %0.85-0.82, %9.20-10.26, %14.40-15.68, %4.68-34.41, %17.73-62.17, %0.59-43.22 and %8.20-54.45 successively after storage. The best results were obtained from Fianna, Agria, Marince, Ouinta and Marfona at the end of the study.
Bu çalışmada, 199S ve 1999 yıllarında Erzurum ekolojik şartlarında adaptasyon ve verim denemesine alman 20 patates çeşidine ait yumruların 1998/1999 ve 1999/2000 yıllarında depolama sonrası bazı kalite ve fizyolojik özellikleri incelenmiştir. Denemede kullanılan çeşitlerin depolama sonrasındaki ağırlık kayıpları %5,78-13,49, özgül ağırlık değişimi %0,85-0,82, kuru madde değişimi %-9,20-10,26, nişasta değişimi %-14,40-15,68, uyanma gösteren yumru oranı %4,68-35,40, sürgün veren yumru oranı %17,73-62,17, sürgün vermeyen yumru oranı %0,59-43,22 ve hastalıklı yumru oranı %8,20-54,45 arasında değişmiştir. Denemeye alınan çeşitlerden, Fianna, Agria, Marinca, Cosmos, Quinta ve Marfona çeşitleri en iyi sonucu vermişlerdir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 29 Issue: 1 |