Bloater damage in brined-fermented cucumbers usually increases with concentration of dissolved CO2 in brine and causes serious economic loses to the pickle industry. Microbial activity in the brine, higher incubation temperature, larger size of fruit, varietal differences in cucumbers, etc. Have been suggested as factors influencing bloater damage in brined cucumbers. The objectives of this paper are to explain the mechanism for bloater formation and to discuss how bloater damage can be controlled.
Hıyar turşularında görülen şişme zararı, genellikle, salamura içerisinde çözünmüş CO2 konsantrasyonuna bağlı olarak artar ve önemli ekonomik kayıplara neden olur. Şişme zararı oluşumunu etkileyen faktörlerden bazıları; salamuradaki mikrobiyal aktivite, yüksek sıcaklık, hıyarın büyüklüğü ve çeşididir. Bu yayında şişme oluşumunun mekanizması açıklanarak, şişme zararının engellenmesi veya en aza indirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1994 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 19 Issue: 3 |