BibTex RIS Cite

Ozone Applications in Food Industry (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Ozone is a powerful antimicrobial agent that has numerous potential applications in the food industry. High reactivity, spontaneous decomposition without residues in the medium make ozone safety in food products. The effect of ozone, in the gaseous or aqueous phases on microorganisms was determined by various researchers. Short application time at relatively low ozone concentration is sufficient to inactivate bacteria, molds, yeasts and viruses. Susceptibility of microorganisms to ozone varies with the physiological properties such as temperature, pH, humidity, etc. Ozone applications in food industry are mostly related to decontamination of food products (vegetables, fruits, dry foods, meet, etc.) surface and water treatment. The gaseous phase is being used in detoxification of mycotoxins. Excessive use of ozone may cause discoloration and deterioration of food flavor.  

Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Ozon gıda endüstrisinde pek çok uygulama alanı bulunan güçlü bir antimikrobiyal ajandır. Yüksek reaktivitesi, kendiliğinden parçalanarak ortamda zararlı bileşik bırakmaması ozonun gıdalarda kullanımını güvenilir hale getirmektedir. Ozonun gaz ve su fazında mikroorganizmalar üzerine olan etkisi çeşitli araştırmacılar tarafından belirlenmiştir. Düşük konsantrasyonda, kısa süreli ozon uygulaması bakteri, küf, maya ve virüsleri inaktif etmek için yeterli olmaktadır. Mikroorganizmaların ozona olan duyarlılıkları fizyolojik özelliklere (sıcaklık, pH, nem miktarı vb.) göre değişmektedir. Gıda endüstrisinde ozon uygulaması en çok gıda ürünlerinin (meyve-sebzelerin, kuru ürünlerin, etlerin vb.) yüzeyindeki kontaminasyonun önlenmesi ve su arıtımına yönelik olmaktadır. Mikotoksinlerin detoksifikasyonunda ozonun gaz fazı kullanılmaktadır. Aşırı ozon kullanımı gıdaların renk ve tadında olumsuzluklara sebep olabilmektedir.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Alper Kuşçu This is me

Fikret Pazır This is me

Publication Date April 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Kuşçu, A. ., & Pazır, F. . (2004). Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları. Gıda, 29(2).
AMA Kuşçu A, Pazır F. Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları. The Journal of Food. April 2004;29(2).
Chicago Kuşçu, Alper, and Fikret Pazır. “Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları”. Gıda 29, no. 2 (April 2004).
EndNote Kuşçu A, Pazır F (April 1, 2004) Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları. Gıda 29 2
IEEE A. . Kuşçu and F. . Pazır, “Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları”, The Journal of Food, vol. 29, no. 2, 2004.
ISNAD Kuşçu, Alper - Pazır, Fikret. “Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları”. Gıda 29/2 (April 2004).
JAMA Kuşçu A, Pazır F. Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Kuşçu, Alper and Fikret Pazır. “Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları”. Gıda, vol. 29, no. 2, 2004.
Vancouver Kuşçu A, Pazır F. Gıda Endüstrisinde Ozon Uygulamaları. The Journal of Food. 2004;29(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/