BibTex RIS Cite

Changes in Composition of some Avocado (Persea americana Mill.) Cultivars During Harvesting Time and Postharvest Ripening Period (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Some physical and chemical properties of avocado fruit (Persea americana, cv. Bacon, Fuerte, Hass and Zutano) were examined with respect to the harvesting time and postharvest ripening period. Some properties of avocado flesh (flesh ratio of the fruit is 81.3%), were determined as follows: 21.88.26.25% total dry matter, 12.22-17.28% lipid, 0.08-0.11% titratable acidity {citric acid), 1.63-2.42% protein and 0.94-1.27% ash. The main fatty acid of avocado oil was oleic acid (49.66-66.51%), which was followed by palmitic acid (15.35-22.26%) and linoleic acid (9.88-15.60%). Mineral contents of samples as fol­lows: K 4396-5882 mg/kg, Mg 179.8-259.1 mg/kg, Ca 73.49-99.70 mg/kg, Na 16.64-27.48 mg/kg, Fe 1.88-6.07 mg/kg, Cu 2.24-3.42 mg/kg, Zn 3.09-4.95 mg/kg and Mn 0.73-1.21 mg/kg. Fruit weight, total dry matter, lipid and protein content increased of all cultivars according to the length of the time that the fruits remained on the tree. It is also the fatty acid composition has change in this period. Although oleic acid increased with late harvest, other fatty acids either decreased or did not significantly change. During post-harvest ripening period, unsaturated fatty acids ratio of the samples increased.  

Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler

Year 2004, Volume: 29 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Bu araştırmada Bacon, Fuerte, Hass ve Zutano çeşidi avokado (Persea americana Mill) meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin hasat zamanı ve hasat sonrası olgunlaşma periyoduna göre değişimi belirlenmiştir. Ortalama meyve eti oranı %81.3 olan örneklerde toplam kuru madde %21.88-26.25, yağ %12.22-17.28, protein %1.63-2.42, kül %0.94-1.27 ve titre edilebilir asit miktarı %0.08-0.11 (sitrik asit) değerleri arasında değişmiştir. Avokado yağında en fazla oleik asit {%49.66-66.51) bulunurken, bu yağ asilini, palmitik asit (%15.35-22.26) ve linoleik asit (%9.88-15.60) izlemiştir. Meyvede mineral maddelerden potasyum 4396-5882 mg/kg, magnezyum 179.8-259.1 mg/kg, kalsiyum 73.49-99.70 mg/kg, sodyum 16.64-27.48 mg/kg, demir 1.88-6.07 mg/kg, bakır 2.24-3.42 mg/kg, çinko 3.09-4.95 mg/kg ve mangan 0.73-1.21 mg/kg değerleri arasında değişim göstermiştir. Avokado hasatının geciktirilmesi ile meyve ağırlığı, toplam kuru madde, yağ ve protein miktarının arttığı saptanmıştır. Aynı zamanda örneklerin yağ asidi kompozisyonunun hasat zamanına göre değiştiği, geç hasatla birlikte oleik asit oranı artarken, diğer yağ asitlerinin oranı ya azalmış ya da değişmemiştir. Hasat sonrası olgunlaşma döneminde ise yağ asitleri bakımından doymamışlık oranının arttığı saptanmıştır.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Feramuz Özdemir This is me

Ayhan Topuz This is me

Aliye Demirkol This is me

Muharrem Gölükçü This is me

Publication Date April 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 2

Cite

APA Özdemir, F. ., Topuz, A. ., Demirkol, A. ., Gölükçü, M. . (2004). Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. Gıda, 29(2).
AMA Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M. Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. The Journal of Food. April 2004;29(2).
Chicago Özdemir, Feramuz, Ayhan Topuz, Aliye Demirkol, and Muharrem Gölükçü. “Hasat Zamanı Ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea Americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”. Gıda 29, no. 2 (April 2004).
EndNote Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M (April 1, 2004) Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. Gıda 29 2
IEEE F. . Özdemir, A. . Topuz, A. . Demirkol, and M. . Gölükçü, “Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”, The Journal of Food, vol. 29, no. 2, 2004.
ISNAD Özdemir, Feramuz et al. “Hasat Zamanı Ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea Americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”. Gıda 29/2 (April 2004).
JAMA Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M. Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Özdemir, Feramuz et al. “Hasat Zamanı Ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea Americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”. Gıda, vol. 29, no. 2, 2004.
Vancouver Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M. Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. The Journal of Food. 2004;29(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/