BibTex RIS Cite

Cooking Quality and Composition of Dry Beans Grown in Turkey (in English)

Year 1994, Volume: 19 Issue: 5, - , 01.10.1994

Abstract

Eight dry bean genotypes grown at two locations in Turkey were analyzed for physical criteria and cooking quality, and for mineral, thiamine and riboflavin contents. The genotype and growing locations and their interaction affected almost all criteria significantly (P<0.05). Dry and weed seed weight, swelling capacity and index, hydration capacity, dry and wet volume, dry and wet cooking time, and the Cu, Mn, and Na contents were influenced primarily by genotype, location was the principal source of variations for Zn and P content. Dry and wet seed weight, dry and wet volume, hydration and swelling capacity were significantly correlated with the dry and wet cooking times.  

Türkiye’de Üretilen Kuru fasulyelerin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce)

Year 1994, Volume: 19 Issue: 5, - , 01.10.1994

Abstract

Türkiye’de 2 bölgede yetiştirilen 8 kuru fasulye genotiplerinin fiziksel kriterleri ve pişme kalitesi ile mineral madde, tiyamin ve riboflavin miktarları saptanmıştır. Genotip ve yetiştirme lokasyonları ile bunların interaksiyonu bütün kriterleri önemli düzeyde etkilemiştir (P<0.05). Kuru ve yaş tohum ağırlığı, şişme kapasitesi ve indeksi, hidrasyon kapasitesi, kuru ve yaş hacim, kuru ve yaş pişme süresi ile Cu, Mn ve Na miktarları başlıca genotipden etkilenmiştir. Zn ve P miktarı ise çevreden etkilenmiştir. Kuru ve yaş tohum ağırlığı, kuru ve yaş hacim, hidrasyon ve şişme kapasitesi önemli düzeyde kuru ve yaş pişme süresi ile ilişkili olmuştur.  

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Recai Ercan This is me

Ayhan Atlı This is me

Hamit Köksel This is me

Ayşen Dağ This is me

Publication Date October 1, 1994
Published in Issue Year 1994 Volume: 19 Issue: 5

Cite

APA Ercan, R. ., Atlı, A. ., Köksel, H. ., Dağ, A. . (1994). Türkiye’de Üretilen Kuru fasulyelerin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). Gıda, 19(5).
AMA Ercan R, Atlı A, Köksel H, Dağ A. Türkiye’de Üretilen Kuru fasulyelerin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). The Journal of Food. October 1994;19(5).
Chicago Ercan, Recai, Ayhan Atlı, Hamit Köksel, and Ayşen Dağ. “Türkiye’de Üretilen Kuru Fasulyelerin Pişme Kalitesi Ve Kompozisyonu (İngilizce)”. Gıda 19, no. 5 (October 1994).
EndNote Ercan R, Atlı A, Köksel H, Dağ A (October 1, 1994) Türkiye’de Üretilen Kuru fasulyelerin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). Gıda 19 5
IEEE R. . Ercan, A. . Atlı, H. . Köksel, and A. . Dağ, “Türkiye’de Üretilen Kuru fasulyelerin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce)”, The Journal of Food, vol. 19, no. 5, 1994.
ISNAD Ercan, Recai et al. “Türkiye’de Üretilen Kuru Fasulyelerin Pişme Kalitesi Ve Kompozisyonu (İngilizce)”. Gıda 19/5 (October 1994).
JAMA Ercan R, Atlı A, Köksel H, Dağ A. Türkiye’de Üretilen Kuru fasulyelerin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). The Journal of Food. 1994;19.
MLA Ercan, Recai et al. “Türkiye’de Üretilen Kuru Fasulyelerin Pişme Kalitesi Ve Kompozisyonu (İngilizce)”. Gıda, vol. 19, no. 5, 1994.
Vancouver Ercan R, Atlı A, Köksel H, Dağ A. Türkiye’de Üretilen Kuru fasulyelerin Pişme Kalitesi ve Kompozisyonu (İngilizce). The Journal of Food. 1994;19(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/