This research was taken up to investigate the feasibility of utilization of chhana whey for the manufacture of soft drinks. In the study, four experiments including variations in (a) fruit juice base, (b) sugar level, (c) fruit juice/chhana whey ratio and (d) centrifuged and uncentrifuged whey were carried out. All products were analyzed chemically, microbiologically and organoleptically. Based on this study, it is concluded that highly nutritive drinks can be obtained from whey, a waste product.
Bu araştırma, chhana peyniraltı suyunun meşrubat yapımında kullanılma olanaklarını incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmada (a) meyve suyu çeşidi, (b) şeker miktarı, (c) meyve suyu/chhana peyniraltı suyu oranı ve (d) santrifüj edilmiş ve santrifüj edilmemiş peyniraltı suyundaki değişimleri içeren dört deneme düzenlendi. Bütün ürünler kimyasal, mikrobiyolojik ve organoleptik yönlerden incelendi. Araştırma sonucunda, atık bir ürün olan peyniraltı suyundan oldukça besleyici içeceklerin elde edilebileceği kanısına varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 1, 1994 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 19 Issue: 5 |