BibTex RIS Cite

Transglutaminase and Its Use for Protein Modification (Turkish with English Abstract)

Year 2004, Volume: 29 Issue: 5, - , 01.10.2004

Abstract

Transglutaminases are enzyme capable of catalysing cross-links between peptides or proteins. They are widely used in many foods, because of their activity in a wide range of pH and temperature. They catalyse inter- or intramolecular cross-linking throught the formation of isopeptide bonds between aminoacids or peptides to improve functional properties of proteins. Thus, they play an important role in heat stability, gel-formation capability, water-holding capacity, emulsification and nutritional properties of proteins. Also, their natural structure, bioavailability, practical using, commercial availability and some other properties present an important potential for their using.

Transglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı

Year 2004, Volume: 29 Issue: 5, - , 01.10.2004

Abstract

Transglutaminazlar, peptidler veya proteinler arasında çapraz bağ oluşumunu katalizleyen enzimlerdir. Geniş bir pH ve sıcaklık aralığında aktivite göstermeleri nedeniyle, bir çok gıdada kullanılabilmektedirler. Amino asitler veya peptitler arasında izopeptid bağlarını katalizleyerek molekül içi ve moleküller arası çapraz bağlar oluşturup, proteinlerin fonksiyonel özelliklerini geliştirmektedirler. Dolayısıyla proteinlerin termal stabiliteleri, jel oluşturma kabiliyetleri, su tutma kapasiteleri, emülsifikasyon özellikleri ve besinsel özellikleri üzerinde önemli rol oynamaktadırlar. Ayrıca, doğal olmaları, biyoyararlılığının olması, pratik kullanımı, ticari olarak elde edilebilmesi ve diğer bazı özellikleri bu enzimlerin önemli derecede kullanılabilirliğinin olduğunu göstermektedir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Şükrü Kurt This is me

Ömer Zorba This is me

Publication Date October 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 29 Issue: 5

Cite

APA Kurt, Ş. ., & Zorba, Ö. . (2004). Transglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı. Gıda, 29(5).
AMA Kurt Ş, Zorba Ö. Transglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı. The Journal of Food. October 2004;29(5).
Chicago Kurt, Şükrü, and Ömer Zorba. “Transglutaminaz Ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı”. Gıda 29, no. 5 (October 2004).
EndNote Kurt Ş, Zorba Ö (October 1, 2004) Transglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı. Gıda 29 5
IEEE Ş. . Kurt and Ö. . Zorba, “Transglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı”, The Journal of Food, vol. 29, no. 5, 2004.
ISNAD Kurt, Şükrü - Zorba, Ömer. “Transglutaminaz Ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı”. Gıda 29/5 (October 2004).
JAMA Kurt Ş, Zorba Ö. Transglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı. The Journal of Food. 2004;29.
MLA Kurt, Şükrü and Ömer Zorba. “Transglutaminaz Ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı”. Gıda, vol. 29, no. 5, 2004.
Vancouver Kurt Ş, Zorba Ö. Transglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda Kullanımı. The Journal of Food. 2004;29(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/